Podpora županu, ki je trenutno na dopustu, se maje. Foto: BoBo
Podpora županu, ki je trenutno na dopustu, se maje. Foto: BoBo

Protestni val, ki se je začel v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja in se razširil po številnih slovenskih mestih, se danes nadaljuje v Krškem. Skupina na Facebooku poziva k shodu na Trgu Matije Gubca ob 16. uri.

Za ponedeljek so napovedane protesti, ki bodo sočasno potekali v Mariboru, Ljubljani in številnih drugih slovenskih mestih. V prestolnici sta napovedana dva shoda: prvega, ki bo na Kongresnem trgu ob 16. uri, na Facebooku napoveduje skupina Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije pod sloganom "Shod proti politični in županski eliti Slovenije". Na drugi shod, ki bo pred ljubljansko mestno hišo pol ure pozneje (16.30), prek Facebooka vabi skupina Zoran Janković, ti si naslednji - Gotof si; ob istem času se bodo na Trgu svobode začeli zbirati tudi mariborski protestniki.

Skupine na Facebooku k ponedeljkovim protestom pozivajo tudi na Ravnah na Koroškem, na Ptuju, neznani organizator pod vzdevkom Kričač pa javnost poziva, da se udeležijo protestov po vsej državi 21. decembra, in proteste poimenuje "1. vsesplošna vstaja slovenskega naroda".
Prav tako pa k protestnih shodom v prihodnjem tednu pozivajo tudi v drugih krajih po Sloveniji, poroča STA. Tako naj bi se protestniki v torek vnovič zbrali na Jesenicah, shod pa so naslovili: Za pravno državo in z grobarji jeseniškega hokeja v zapor. Za torek je napovedan tudi protestni shod v Brežicah pred vrtcem Mavrica.

V sredo bo protest znova v Kopru, še en shod proti politični eliti in kranjskemu županu pa v četrtek pripravljajo tudi v Kranju. V petek naj bi se protestniki na shodu za pravno državo zbrali še v Bohinju pri Ažmanovem domu, v tem tednu naj bi shod potekal tudi v Murski Soboti, še poroča STA.

Protestno gibanje je zelo skrhalo politično podporo Kanglerju v mestnem svetu. Ta teden je iz njegove koalicije izstopila stranka DeSUS, zdaj pa je iz mestnega sveta izstopil eden ključnih ljudi njegove liste. Kangler namreč na lokalne volitve ni šel le kot član SLS-a, temveč na Županovi listi v sodelovanju s SLS-om. Pred nedavno izključitvijo Kanglerja iz SLS-a je mestni odbor stranke zagrozil, da bo iz njenih vrst izstopilo vseh deset mestnih svetnikov.
Zdaj je kot mestni svetnik odstopil vodja SLS-ove svetniške skupine v Mariboru, Srečko Zorko. V pojasnilu je zapisal: "Dogajanja v MOM-u in širše v domovini v zadnjih tednih so zame kot prepričanega demokrata onkraj mojega razumevanja političnega delovanja."
Podžupan Kancler v bolnišnici
Iz MOM-a so javnosti sporočili tudi bolj tragično novico, da so podžupana Tomaža Kanclerja v petek zvečer zaradi možganskih krvavitev prepeljali v bolnišnico. K sreči so zdravniki ugotovili, da krvavitev ne bo pustila resnejših posledic, dodajajo.
Ker je Kangler trenutno na dopustu, ima pooblastilo za vodenje občine podžupan Milan Mikl. Tretja podžupanja je sicer Astrid Bah.

POLICIJA POZIVA:
"Pred novim protestnim shodom policisti vse udeležence ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki bodo ob tistem času na istem prostoru. V skrbi za njihovo varnost jim svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi). V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, naj se umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda. Policisti bodo ves čas spremljali dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajali trenutnim razmeram. Ob tem ponovno opozarjamo, da morajo udeleženci dosledno spoštovati navodila in ukaze policistov. Te policisti izrekajo neposredno ustno, po megafonih, s pomočjo tehničnih naprav v vozilih in iz helikopterja. Več pojasnil o opozorilih in ukazih, ki sodijo med najmilejše policijske ukrepe, najdete na spletni strani Policijska pooblastila. Tudi v primeru tako hudih kršitev, da bi morala policija ukazati izpraznitev prostora shoda, naj udeleženci to spoštujejo. Z umikom oz. izpraznitvijo prostora bodo policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa prispevali k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj.