TV Slovenija je pridobila novo pričevanje prizadetih staršev. Foto: BoBo
TV Slovenija je pridobila novo pričevanje prizadetih staršev. Foto: BoBo
Jernej Pikalo
"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj," je v izjavi poudaril minister Jernej Pikalo. Foto: BoBo
Grozljivo dogajanje v Kengurujčkih še vedno odmeva
Nepravilnosti v Kengurujčkih odkrili že pred tremi leti
Zgodba o Kengurujčkih še vedno odmeva

"Kot očeta dveh otrok in kot ministra za izobraževanje, znanost in šport, me je močno pretresla novica o nasilju, ki se je, če vsi podatki držijo, dogajalo v zasebnem zavodu Kengurujčki," dejal Pikalo v videonagovoru. Starše je znova pozval, da se takrat, ko iščejo varstvo za svoje predšolske otroke, ali pa ob prvem sumu morebitnih nepravilnosti, dobro pozanimajo o izvajalcu tega varstva. "Če ste v dilemi, kam vpisati otroka, ali vas zanima glede vrtca ali njegovih dovoljenj, prosim, obrnite se na nas," je pozval in dodal še številko, na kateri so dosegljivi v delovnem času: 01 400 53 90.

"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj," je v izjavi poudaril minister. Ob tem pa je zatrdil, da javni sistem vzgoje in izobraževanja, ki deluje ne le kot varstvo, ampak tudi kot program predšolskih otrok, zagotavlja visoko kakovost in dostopnost za vse na predšolskem področju. "Strokovni delavci so preverjeni, imajo ustrezno stopnjo izobrazbe, strokovni nadzor nad njihovim delom pa se redno izvaja. Javni vrtci so tisti, ki zagotavljajo visok standard etičnih in moralnih norm," je prepričan minister.

Pikalo si želi, da se dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, surovo in neprimerno ravnali z otroki, čim prej razišče. "Če se bo izkazalo, da so bila zagrešena kazniva dejanja, verjamem, da bodo vsi pristojni primerno pristopali, kot jim narekuje zakonodaja. Predvsem pa si želim, da se nikoli ne ponovi karkoli podobnega," je še dodal.

Kriminalisti preiskujejo sum zanemarjanja
Kriminalistična preiskava domnevnega surovega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki poteka v smeri sumov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Obvestila so začeli zbirati prejšnji petek ob prvi prijavi, do sedaj pa so prejeli še dve dodatni pijavi staršev. Točen časoven okvir zaključka preiskave je po navedbah PU Ljubljana težko napovedati, saj so od javnega razkritja posnetkov prejeli še dve dodatni prijavi staršev v povezavi z omenjenim zavodom. Za zdaj nobeni osebi ni bila odvzeta prostost, so še navedli.

Kazenski zakonik zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje opredeljuje v 192. členu. V prvem odstavku je navedeno, da se starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, kaznuje z zaporom do treh let. Iz drugega člena pa je razvidno, da se surovo ravnanje in trpinčenje mladoletne osebe kaznuje z zaporom do petih let.

TV Slovenija razkriva nove podrobnosti
Po srhljivih posnetkih ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki TV Slovenija razkriva nova pričevanja prizadetih staršev. 10-mesečna deklica naj bi zavod začela obiskovati decembra. Kot pripoveduje njena mama, sta deklico z možem vpisala v ta zavod, ker v želenem javnem vrtcu v Ljubljani ni bilo prostora. Na razgovoru v zavodu Kengurujčki jima je program dela v vrtcu predstavil kar direktor zavoda Aleš Vrečar, ne pa vzgojiteljica. Vrečar je tudi izrazil željo, da starši varstvo hčerke plačujejo z gotovino.

"Ko gledam za nazaj, me najbolj presune ali pa sem zgrožena, ko vidim tisto posteljico, ki je bila na posnetku prikazana. Ko sem jaz vprašala gospoda, zakaj pa je ta posteljica tukaj v tem prostoru, je rekel, da je to posteljica za otroke, ki potrebujejo več spanja, medtem ko se drugi otroci igrajo. Po teh posnetkih sodeč, to temu ni bilo namenjeno," je dejala mati deklice novinarki TV Slovenija Katarini Golob.

Inšpektor obiskal Kengurujčke in ugotovil nepravilnosti
Glavni inšpektor za šolstvo in šport Tomaž Rozman je v sinočnjih Odmevih povedal, da je njihov inšpektor zavod Kengurujčki obiskal že pred dobrimi tremi leti in ugotovil nepravilnosti pri opravljanju dejavnosti, in sicer da zavod ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci, ki niso bili vpisani v razvid. Ena izmed teh je bila pozneje vpisana v razvid, vendar ne v razvid javno veljavnih izobraževalnih programov, ampak v razvid varuhov predšolskih otrok.

Sicer pa so inšpektorji, starši in javnost za domnevne zlorabe izvedeli šele ta teden po zaslugi vzgojiteljice.

Grozljivo dogajanje v Kengurujčkih še vedno odmeva
Nepravilnosti v Kengurujčkih odkrili že pred tremi leti
Zgodba o Kengurujčkih še vedno odmeva