Matoz je zahteval izločitev sodnice poročevalke Vesne Žalik, Ferlinc pa izločitev sodnikov Barbare Zobec in Marka Šorlija. Foto: BoBo
Matoz je zahteval izločitev sodnice poročevalke Vesne Žalik, Ferlinc pa izločitev sodnikov Barbare Zobec in Marka Šorlija. Foto: BoBo

Vrhovno državno tožilstvo je namreč predlagalo izločitev Zobčeve iz odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Tožilec Andrej Ferlinc je zahtevo utemeljeval z razlogom varovanja videza nepristranskosti.
"Pri tem je [vrhovno državno tožilstvo] kot razloge navedlo sodničino, v razlogih za odstop iz sodniškega društva, izraženo stališče, kako bo odločila v zadevi, njena negativna stališča do udeležbe tožilca Ferlinca na zboru sodnikov, dejstvo, da je zaradi zakonske zveze z ustavnim sodnikom že sama predlagala izločitev ter sorodstveno povezavo s sinom, ki je po poročanju medijev pred sodiščem nosil transparent s fotografijo Julije Timošenko in Ivana Janše z izraženim negativnim in žaljivim sporočilom o slovenskem pravosodju in v prid obsojencu," so na sodišču zapisali v sporočilu za javnost.

Ker Ferlinc ni navedel, s čim naj bi sodnica že vnaprej opredelila, kako bo odločala, teh navedb ni bilo mogoče vsebinsko presojati, je utemeljila Betettova. Prav tako po mnenju podpredsednice vrhovnega sodišča stališča Zobčeve do Ferlinčeve udeležbe na zboru sodnikov ne pomenijo "sodničine jasne opredeljenosti glede zakonitosti konkretne odločitve niti ne vzbujajo upravičenega dvoma o videzu nepristranskosti sojenja". Enako velja glede njenega moža in sina ter njunega opredeljevanja do predmetne zadeve, je še sklenila.

Poročali smo, da je zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria na vrhovno sodišče, v kateri je bil Janez Janša obsojen na dve leti zapora, vložil njegov odvetnik Franci Matoz. Ob tem je zahteval, da se iz odločanja o tej zadevi izločita predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in sodnica poročevalka Vesna Žalik. Ferlinc pa je v tej isti zadevi zahteval izločitev vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in že omenjene Zobčeve zaradi domnevne pristranskosti. Včeraj je Betettova sicer že odločila, da Žalikove ne bo izločila.