Na novinarski konferenci so se odzvali tudi začasni uporabniki prostorov. Skrbi jih porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo
Na novinarski konferenci so se odzvali tudi začasni uporabniki prostorov. Skrbi jih porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo "v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam". Foto: BoBo
MOL zatrjuje, da je nesanirana propadla tovarna koles ekološko nevarna za središče Ljubljane, s čimer se sicer strinjajo tudi "rogovci". A težava je v programu in različni interpretaciji, kakšne dejavnosti bi se nato odvijale v obnovljenem Rogu. Foto: BoBo
Nekdanja tovarna Rog
Skvot Rog v nekdanji tovarni v osrčju Ljubljane je že ves teden v središču pozornosti slovenske javnosti zaradi napetosti med skvotarji in mestno občino Ljubljana glede rušenja, prenove in nadaljnje uporabe prostorov. Foto: BoBo
Objestneži napadli uporabnike nekdanje tovarne Rog v Ljubljani
Napad zamaskirancev na Rog
Nočni napad na Rog

Začasni uporabniki prostorov ocen o tem, kdo stoji za nočnim napadom, niso želeli dati. Vendar menijo, da je Rog poenotil interese kapitala in uličnih skrajnežev. Pojasnili so, da so se branili s "kolektivnim pritiskom". Po posredovanju policije, ki da v poslopje ni vstopila, pa so se zadeve umirile.

Ob tem so bili ostri do MOL-a, ki ga obsojajo, da se ne opredeli jasno do ponedeljkovih dogodkov, ko so na območje nekdanje tovarne prišli varnostniki z bagrom, da bi začeli rušiti objekte, pri čemer je bilo nekaj ljudi ranjenih.

Zavrnili so tudi "taktike medijske manipulacije v zvezi s petkovim sestankom in njegovimi sklepi" in pojasnili, da v neformalnem pogovoru niso sprejeli nobenih sklepov, niti prišli do otipljivih izhodišč za iskanje rešitev.

Nekaj ur po sestanku so od pogajalca, vodje urada za mladino Uroša Grilca, prejeli zapisnik, ki pa je po navedbah predstavnikov uporabnikov Roga vseboval precej netočnosti, pet navedenih sklepov pa da niso sprejeli.

Neposrednih povezav MOL-a z nočnim nasiljem sicer po njihovem mnenju ni, a ocenjujejo, da je MOL odgovoren posredno. "Ponedeljkovi dogodki so namreč povzročili eskalacijo položaja," je navedel Rastko Pečar.

Janković ponudil pomoč pri varovanju Roga
"Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju Tovarne Rog in celo o fizičnih poškodbah. Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati," je v odzivu na napad dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

MOL se je sicer v petek na skupnem sestanku s sedmimi predstavniki Skupščine začasnih uporabnikov pisno zavezal, da do odločitve sodišča ustavi vse dejavnosti in do takrat z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Roga in za vključitev obstoječih programov v prenovljeni Center Rog.

"Ocenjujem, da smo skupaj naredili pomemben korak naprej, v MOL-u pa smo ponovno poudarili svoje večkrat podane pobude za konstruktivni dialog v kontekstu celovite prenove Roga, zato se zdaj ne morem znebiti vtisa, da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. Tem posameznikom sporočam, da jim ne bo uspelo," je še sporočil ljubljanski župan in dodala, da je MOL pripravljen začasnim uporabnikom ponuditi pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli

Pet poškodovanih v nočnem napadu
Organizirana skupina napadalcev, v kateri je bilo po podatkih rogovcev od 20 do 30 ljudi, je v petek nekaj pred polnočjo napadla začasne uporabnike Roga v Ljubljani in jih pet poškodovala. Huje ranjen je bil en človek, ki je obležal na ulici pred nekdanjo tovarno koles v središču Ljubljane in je potreboval bolnišnično oskrbo, je poročal Radio Slovenija.

Aretirana šesterica stara od 17 do 20 let
Napadalci so nato zbežali, a so policisti prijeli več osumljencev in jih pridržali, kar pričajo objave na družbenem omrežju Twitter. Policija je v soboto dopoldne potrdila, da je zaradi kršenja javnega reda in miru v Trubarjevi ulici v Ljubljani posredovala pred nekdanjo tovarno Rog, pri čemer so aretirali šest ljudi, starih od 17 do 20 let, polnoletne so pridržali, mladoletnika pa predali staršem. TV Slovenija je popoldne poročala, da nihče od prijetih ni več v pridržanju.

Zamaskiranci grozili s požigom
Incident je za 2. jutranjo kroniko Radia Slovenije opisal Aljoša Dujmič: "Uporabniki in uporabnice Roga smo bili sinoči od 23.30 do polnoči izpostavljeni napadu neznanih nasilnežev. Šlo je za najmanj 30 zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Pred tovarno Rog so poškodovali najmanj pet oseb, od tega eno huje, ki je bila tudi hospitalizirana. Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami. V tovarni Rog je bilo v času napada približno 150 ljudi. Po posredovanju policije se je položaj umiril."

Po policijskih podatkih lažja poškodovan en človek
Večja skupina napadalcev je bila oblečena v črno in v maskirnih oblačila, ob tem so fizično obračunavali z ljudmi na ulici pred Rogom. Po podatkih policije je bil lažje poškodovan en človek, ki je padel pri umikanju. "Do tega trenutka pa policija ne razpolaga s podatkom, da bi še kdo iskal zdravniško pomoč zaradi pretepa," so v izjavi za javnost zapisali pri Policijski upravi Ljubljana, kar je v nasprotju s poročili iz Roga, kjer poudarjajo, da je mlajši moški še vedno v bolnišnici.

Posnetek nočnih dogodkov v Rogu (posneli so ga uporabniki prostorov Roga)

Objestneži napadli uporabnike nekdanje tovarne Rog v Ljubljani
Napad zamaskirancev na Rog
Nočni napad na Rog