Po največji preiskavi organiziranega kriminala na slovenskih tleh so policisti podali 193 kazenskih ovadb. Foto: EPA
Po največji preiskavi organiziranega kriminala na slovenskih tleh so policisti podali 193 kazenskih ovadb. Foto: EPA

Nekaj prijetih domnevnih preprodajalcev mamil in orožja se je namreč pritožilo na sklepe o priporih. Skupno je v Sloveniji sicer priprtih 23 ljudi, od tega so trije v hišnem priporu. Še dodatnih 24 ljudi je ovadenih, a niso priprti.

V Ljubljani pripor odredili za vse privedene osumljence
Ljubljanski preiskovalni sodnik je pripor sicer odredil zoper vseh deset osumljencev, ki so jih ljubljanski policisti privedli na sodišče, dva sta v hišnem priporu. Sodišče pa je v torek prejelo deset pritožb zoper sklepe o priporih.

Kranjski policisti so na zaslišanje k preiskovalnima sodnicama privedli 17 osumljencev. Sodnici sta zoper deseterico odredili pripor, enemu pa hišni pripor. Dvema so pripor odredili tudi v Kopru, vendar podatkov o njuni morebitni pritožbi ni.

Po zakonu o kazenskem postopku imajo tisti, ki jim je sodišče odredilo pripor ali hišni pripor, možnost pritožbe v 24-urnem roku od vročitve sklepa o priporu. O pritožbah odloča zunajobravnavni senat sodišča, svojo odločitev pa morajo sprejeti v 48 urah od prejema pritožb.

"Prijeti so del dobro organizirane kriminalne združbe"
Policija je sklepno akcijo obsežne preiskave preprodaje mamil in orožja izvedla v petek, ko je prijela več kot 60 ljudi, pozneje pa je pridržala in pred preiskovalne sodnike privedla 29 ljudi. Policisti so na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnili, da so med zaključno akcijo zasegli okoli 35 kilogramov droge v skupni vrednosti okoli pol milijona evrov. Prav tako so zasegli večjo količino orožja in gotovine.

Policija menijo, da naj bi prijeti predstavljali dobro organizirane kriminalne združbe, ki naj bi delovale tako v Sloveniji kot tudi v EU in Zahodnem Balkanu. Prav tako naj ne bi šlo za manjše oziroma ulične preprodajalce, temveč organizatorje poslov.