Igor Bavčar bo šel, kot kaže, v zapor. Foto: BoBo
Igor Bavčar bo šel, kot kaže, v zapor. Foto: BoBo
Igor Bavčar z zagovornikom, 11. aprila 2017
Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi - Bavčarja in bratov Sušinski - javno obravnavalo na seji 11. aprila. Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah bo moral nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v zapor za pet let, poročata Večer in Radio Slovenija. Prav tako naj bi, kot še poroča Večer, v zadevi Istrabenz potrdili tudi obsodilno sodbo za Kristjana in Nastjo Sušinskega. Bavčar je v odzivu na informacijo dejal: "Ne komentiram, dokler je ne dobim."

Obsojeni imajo sicer še možnost, da v zvezi s to sodbo vložijo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, a to ne zadrži začetka prestajanja kazni. To se še ne bo zgodilo kar takoj, saj mora prvostopenjsko sodišče sodbe vročiti, potem bo šele pozvalo na začetek prestajanja kazni, je še poročala Jolanda Lebar.

Javna obravnava višjega sodišča
Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi - Bavčarja in bratov Sušinski - javno obravnavalo na seji 11. aprila. V pritožbah so njihovi zagovorniki poudarili predvsem dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji in navajali pritiske izvršilne veje oblasti, na primer ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča - ta je, kot je znano, septembra opozoril, da bo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz "storil vse, da bodo letele glave".

Še v četrtek so z višjega sodišča sporočili, da je zadeva "po pravni in dejanski plati zahtevnejša in vsekakor odstopa od običajne kazenske zadeve", danes pa so odločitev poslali prvostopenjskemu sodišču, ki bo o sodbi obvestilo stranke v postopku.

Na okrožnem sodišču so za STA potrdili, da so danes prejeli pritožbeno odločbo Višjega sodišča v Ljubljani in odredili sodno vročanje strankam. Odvetniki vseh treh obsojenih - Janez Koščak, Luka Podjed in Varja Holec - so pojasnili, da sodbe višjega sodišča še niso prejeli. Več podrobnosti bo tako najverjetneje znanih v sredo.

Septembra znova obsojeni
Kot je znano, je okrožno sodišče septembra lani vse tri znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti.

V prvotni sodbi julija 2013 je bil Bavčar zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v pozneje razveljavljeni sodbi odločil, da je Kristjan Sušinski kriv pranja denarja, njegov brat Nastja pa kriv pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

Deset let od spornih dejanj, zadeva zastara 16. junija
Trojici sodijo zaradi domnevnih kaznivih dejanj leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za samo 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zadeva Istrabenz bo zastarala 16. junija, torej dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo.