Sodba Igorju Bavčarju v zadevi Istrabenz bo napisana v razumnem roku, je zatrdil Marjan Pogačnik. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Sodba Igorju Bavčarju v zadevi Istrabenz bo napisana v razumnem roku, je zatrdil Marjan Pogačnik. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Goran Klemenčič
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča ministru Goranu Klemenčiču očita, "da grozi z nečim, za kar sploh nima pristojnosti". Foto: BoBo
false
Sodišča imajo v primeru zdravniških mnenj precej zvezane roke, opozarjajo na vrhovnem sodišču. Foto: BoBo

V tem trenutku "ni razloga za paniko", je izjavil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Sodnica, ki mora spisati sodbo v ponovljenem sojenju Igorju Bavčarju v zadevi Istrabenz, dela tudi v svojem prostem času in bo tudi v prihodnje storila vse, da zastaranje zadeve ne bo postalo realna opcija, je dodal.

Po besedah Pogačnika je celotna zadeva zelo obsežna in kompleksna, zato sodba ne bo mogla biti napisana v za to priporočenem 30-dnevnem roku. "Bova pa sodnica in jaz poskrbela, da bo napisana v razumnem roku," je zagotovil in hkrati poudaril, da budno spremlja napredovanje zadeve.

Da je zastaranje katerega koli sodnega postopka najslabši rezultat, je pred dnevi javno dejal minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki sicer verjame, da se to v primeru Bavčarja ne bo zgodilo, če pa že, pa bo moralo veliko ljudi odgovarjati. Dodal je, da bo prvi, ki bo zahteval odgovore. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča ministru odgovarja: "Če želi minister mojo glavo, mu jo dam na pladenj." Je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar.
.

Vrhovno sodišče brez komentarja
Izjave ministra za pravosodje, da bodo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz "letele glave", na vrhovnem sodišču ne morejo komentirati. Izjava je namreč splošna, verjamejo pa, da jo bo minister dodatno pojasnil.
.
O ukrepih zaradi hipotetičnega zastaranja je za zdaj še preuranjeno govoriti, so še navedli. "Primer pa vsekakor predstavlja dobro priložnost, da se na širši strokovni, družbeni in politični ravni izostrijo in celovito ter iskreno premislijo splošna vprašanja tako glede zdravniških potrdil kot tudi nekaterih zastaralnih rokov," so še zapisali v sporočilu za javnost.
.
Spomnili so tudi, da sodstvo že vrsto let opozarja na vprašanja, do kod gredo pristojnosti in odgovornost medicinske stroke za zdravniška potrdila v kazenskih postopkih, a ta ostajajo nerazrešena. Sodišča imajo po njihovih navedbah v primeru zdravniških mnenj precej zvezane roke.

.
"Minister grozi z nečim, za kar nima pristojnosti"
Pogačnik se je ostro odzval na torkove izjave ministra za pravosodje, ki je dejal, da bo v primeru zastaranja storil vse, da bodo "letele glave". Takšna izjava je Pogačnika presenetila, saj imamo v Sloveniji tri veje oblasti, med katerimi "ne obstaja neki hierarhični odnos". Hkrati šteje Klemenčiča za vrhunskega pravnika, ki se tega gotovo zaveda.

Izjavo ministra je po Pogačnikovih besedah večina njegovih sodniških kolegov na okrožnem sodišču razumela kot napoved sankcij in ugotavljanja odgovornosti, za kar pa v tem trenutku ni nobene realne podlage. "Odgovornost znotraj sodne veje oblasti ugotavljajo po predpisanih postopkih za to določeni organi, kot je denimo Sodni svet, ki imenuje in razrešuje predsednike sodišč. V postopku morebitne razrešitve predsednika sodišča minister za pravosodje sicer lahko ima predlagalno vlogo, zagotovo pa ni tisti, ki bi lahko odločal, kdo bo predsednik na nekem sodišču," je poudaril dejstvo, da minister za pravosodje nima nobene odločevalne vloge. Takšno ureditev je sprejel državni zbor, ne sodstvo samo, je še opozoril.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča je predstavnike različnih vej oblasti pozval, naj ostanejo znotraj svojih pristojnosti, saj ne bo dovolil, "da kdor koli, še preden je sodnik naredil kakšno napako, grozi z nečim, za kar sploh nima pristojnosti".

Pogačnik: Minister vnaša nemir v sodstvo
Pogačnik: Minister vnaša nemir v sodstvo