Tožilstvo je za Stefana Cakića zahtevalo 12 let zapora. Foto: BoBo
Tožilstvo je za Stefana Cakića zahtevalo 12 let zapora. Foto: BoBo

Sodišče se je strinjalo z mnenjem tožilstva, da je bila izrečena zaporna kazen prenizka, zato jo je zvišalo še za leto in pol. Tožilstvo je na pritožbeni seji pred mesecem dni za Cakića predlagalo 12 let zapora, obramba pa je zahtevala milejšo kazen.

Stefana Cakića je obtožnica bremenila, da je 18. junija lani, potem ko sta z Gašperjem Tičem in prijatelji prej popivala v enem izmed ljubljanskih lokalov, Tiča ubil v njegovem stanovanju v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Analize telesnih tekočin obeh so namreč pokazale, da sta bila v času dogodka pod vplivom alkohola in kokaina, kar je po mnenju sodnih izvedencev bistveno vplivalo na zmožnost Cakićeve presoje.

Prvostopenjsko sodišče upoštevalo zmanjšano prištevnost
Cakić je v zagovoru trdil, da je bil njegov napad na Tiča posledica spolne zlorabe ali vsaj njenega poskusa, ki naj bi se zgodil tik pred tem. Zdravniški pregled zlorabe ni potrdil, je pa sodni izvedenec psihiater Gorazd Mrevlje presodil, da se je pred ubojem moralo zgoditi nekaj dramatičnega, zaradi česar se je potem Cakić odzval tako, kot se je.

Pri izreku sankcije se je prvostopenjsko sodišče osredotočilo predvsem na to, da določi sankcijo, za katero meni, da bo dosegla svoj namen. Cakiću pa je dejal, da upa, da ga bo obsodba streznila in da bo življenje v zaporu izkoristil tako, da se ne bo podal v nova kazniva dejanja. Sodnik Ciril Keršmanc je takrat v obrazložitvi povedal, da petčlanski senat, ki je sodbo sprejel soglasno, ne dvomi, da je bil Cakić zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je pred tem užil, v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven.