Janez Janša je na obravnavo prišel v spremstvu svojega odvetnika Francija Matoza. Foto: BoBo
Janez Janša je na obravnavo prišel v spremstvu svojega odvetnika Francija Matoza. Foto: BoBo
Walter Wolf
Wolfa policija v Sloveniji ne najde več. Foto: Policija
Janez Janša na sodišču
Janez Janša se je tokrat udeležil obravnave na sodišču. Foto: BoBo
Patria: Iščejo Walterja Wolfa

Slovensko sodišče z mednarodno tiralico išče Walterja Wolfa. Ta je v Kanadi, imel naj bi zdravstvene težave.

Doživel sem tri kapi, ko bom zdrav, bom prišel v Slovenijo, je Wolf dejal novinarki TV Slovenija Nataši Markovič.

Njegov odvetnik Andrej Kac pa je za STA dejal, da Wolf čaka na težji zdravstveni poseg, o čemer bodo slovenskemu sodišču predložili ustrezno dokumentacijo. Prav zaradi zdravja ga ni bilo na sojenju v Avstriji, njegov izostanek pa opravičen. Če bo odsotnost na sojenju v Sloveniji upravičena, ker je Wolf "pač doma in ne sme na pot, ker ga čaka poseg", tudi ni razlogov za izdajo pripornega naloga. Če ta ni utemeljeno izdan, pa tudi ne more biti tiralice, se je na izdajo zapornega naloga in mednarodne tiralice odzval Kac.

Izdan evropski nalog za prijetje Walterja Wolfa
Okrajno sodišče v Ljubljani je že 13. marca izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Wolf je namreč sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka, so sporočili s sodišča.

Na sklep o priporu se je takrat pritožil Wolfov zagovornik, sodišče pa je o pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

V Avstriji zaradi odsotnosti niso izrekli obsodbe
V Avstriji, kjer je prav tako potekalo sojenje zaradi domnevnega podkupovanja in drugih nepravilnosti v slovenskem nakupu oklepnikov od finskega podjetja Patria, je bila v petek izrečena obsodba še enega izmed obtoženih, in sicer Wolfganga Riedla.

Sodišče je odločilo, da je Riedl kriv podkupovanja v Sloveniji, poskusa goljufije in davčne utaje, trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Izdan evropski nalog za prijetje Walterja Wolfa
Wolfa zdaj iščejo tudi v Sloveniji. Okrajno sodišče v Ljubljani je sicer že 13. marca izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Wolf je namreč sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka, so sporočili s sodišča.

Na sklep o priporu se je takrat pritožil Wolfov zagovornik, sodišče pa je o pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Po obsodbi v Avstriji se tudi v Sloveniji sojenje v zadevi Patria bliža koncu. V Sloveniji so med obdolženci Janez Janša, Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf, sodišče pa jim je začelo soditi septembra 2011. Wolfa sicer že nekaj mesecev ni bilo na sodišče, saj je v Kanadi, zato so za njim razpisali tiralico.

"Avstrijci so pripravili zanko"
Na današnjo obravnavo so prišli Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša. "Veste, kaj nam grozi? Avstrijci so pripravili zanko. Slovenija bo plačala odškodnino Steyrju, Sistemski tehniki in Zdenku Pavčku," je poudaril Črnkovič.

Krkovič pa je v odzivu na sodbo v Avstriji dejal, da ga ni presenetila, a da dogajanja tudi ni spremljal. V postopku proti njemu pa si želi, "da bi končno izvedel, zakaj je sploh na sodišču." Janša je z odvetnikom Francijem Matozom mimo novinarjev odšel brez besed.

Še bodo zasliševali priče
Na obravnavi je Črnkovič podal svoj zagovor. Zatrdil je, da kratica JZ, ne pomeni Jože Zagožen, ampak Jože Zupančič. Njegov odvetnik Dejan Markovič je zato predlagal, da se Zupančič kot nova priča tudi zasliši, da bi potrdil, da je Črnkovič poleg projekta s patrijo vzporedno delal pri projektu Biomase, poroča novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.

Tožilstvo je temu nasprotovalo in zavrnilo, da bi bile kratice povezane s čim drugim kot Patrio in delitvijo denarja. A je sodnica dovolila nova zaslišanja. Odobrila je tudi željo Antona Krkoviča, da zaslišijo še eno pričo, ki bi potrdila njegovo nedolžnost.

Črnkovič "izkoristil" Krkovičevo pomembnost
Črnkovič je v dopolnitvi zagovora (na vprašanja ni želel odgovarjati, dejal je, da tega ne namerava storiti niti v nadaljevanju postopka) poudaril, da sodišče v več kot leto in pol trajajočem sojenju ni pridobilo niti ene izjave, ki bi potrdile obtožbe tožilstva. Zatrdil je, da so bili on in njegova družba ves čas samostojni, prav tako ni vedel, ali se Patria še s kom pogovarja za zastopstvo v Sloveniji. Črnkovič še trdi, da ni nikoli na nikogar vplival, prosil za pomoč pri pridobitvi posla ali obljubljal nagrade.

Za soobtoženega Toneta Krkoviča pa je dejal, da se poznata iz otroštva in da Krkovič pri projektu nakupa oklepnikov ni imel nobene vloge, čeprav pa je bil Krkovič z njim na sestanku, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE-ju, a bolj po naključju, saj sta bila dogovorjena za kosilo. Dodal je, da je Krkoviča takrat za sestanek morda nekoliko "izkoristil", saj je Krkovič pomembna osebnost slovenske osamosvojitve. Na tem sestanku naj bi se sicer pogovarjali o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

Patria: Iščejo Walterja Wolfa