Na Dunaju so razsodili, da je Wolfgang Riedl podkupil slovenske politike, da so priredili obrožitveni razpis v korist finskega podjetja Patria, ki je s tem pridobilo posel v vrednosti 263 milijonov evrov. Foto: BoBo
Na Dunaju so razsodili, da je Wolfgang Riedl podkupil slovenske politike, da so priredili obrožitveni razpis v korist finskega podjetja Patria, ki je s tem pridobilo posel v vrednosti 263 milijonov evrov. Foto: BoBo

Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.

Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe
Patria
Podkupovalna shema Wolfganga Riedla, zaradi katere so zdaj odločili, da je kriv, pri čemer pa je bil oproščen oblikovanja kriminalne združbe z Walterjem Wolfom. Foto: MMC RTV SLO
Patria: Postopek v Sloveniji
Odzivi na avstrijsko obsodbo v aferi Patria
“Slovenski politiki so bili podkupljeni”

Riedl je bil obsojen za podkupovanje slovenskih oblasti v letu 2006, da bi finski orožar Patria s prirejenim razpisom pridobil več deset milijonov evrov vreden posel oborožitve Slovenske vojske s sodobnimi oklepniki.

Gre za sodbo prvostopenjskega sodišča in še ne pravnomočno sodbo. Odvetniki orožarskega lobista Riedla so pričakovano že napovedali pritožbo, prav tako tožilstvo na oprostilne dele sodbe. Gre za prvo sodno odločitev v procesih, povezanih z afero Patria, ki potekajo v treh različnih državah: na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji.

Brez sodbe Wolfu, ki bo najverjetneje oproščen
Trojica soobtoženih je bila oproščena, medtem ko avstrijsko-slovenskemu podjetniku Walterju Wolfu sodbe niso izrekli, ker ga zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče. Wolf je bil obtožen, da je skupaj z Riedlom oblikoval kriminalno združbo - v tej točki obtožnice je bil Riedl oproščen, zaradi česar se domneva, da bi zato utegnil biti oproščen tudi Wolf.

Preostali soobtoženci v avstrijskem sojenju o aferi Patria - Hans-Peter W., Wolfgang A. in Wilfried K. - so bili vsi oproščeni obtožb o industrijskem vohunjenju oziroma utaji davkov.

Riedl vsaj eno leto za zapahi
Zaradi podkupovanja Slovencev, poskusa goljufije in utaje davkov je bil Riedl po dolgotrajnem procesu obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno, kar pomeni, da bo vsaj eno leto preživel za zapahi. Hkrati je bil Riedl oglobljen z 850 tisoč evrov kazni zaradi utaje davkov.

V sodbi brez imen podkupljenih Slovencev
Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe dejala: "Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie." Kot je dejala, obstaja dovolj dokazov, da je Riedl organiziral podkupovanje ljudi v Sloveniji, ki so imeli vpliv na odločanje o izbiri ponudnika osemkolesnikov.

O tem, kdo v Sloveniji naj bi prejel podkupnine, sodnica ni govorila, je pa dala vedeti, da verjame razlagi avstrijskega tožilstva. To je menilo, da je Riedl v kovčku v Slovenijo odnesel 900.000 evrov in jih predal Jožetu Zagožnu, končni naslovnik pa naj bi bila "stranka" oziroma SDS takratnega slovenskega premierja Janeza Janše.

Finci premagali avstrijski oklepnik
Aprila 2006 je ministrstvo za obrambo, ki ga je v prvi vladi Janeza Janše vodil Karl Erjavec, dobilo le dve prijavi na mednarodni razpis. Prvo ponudbo je podala Sistemska tehnika, ki je ponudila oklepnik Krpan, licenčno verzijo Pandurja II proizvajalca Steyr-Daimler Puch, ki je v večinski lasti ameriškega konzorcija General Dynamics. Drugo, na koncu zmagovalno ponudbo pa je prispevalo podjetje Rotis, zastopnik finskega oborožitvenega podjetja Patria, ki je na razpisu zmagalo z oklepnikom Patria AMV.

Namesto 136 oklepnikov na koncu kupljenih 30
Junija 2006 je ministrstvo za obrambo za zmagovalca razglasilo Patrio in sklenil se je posel za nakup 136 oklepnikov v vrednosti 63 milijard tolarjev oz. 278 milijonov evrov. Že kmalu se je začelo dvomiti o regularnosti razpisa, v naslednjih mesecih pred parlamentarnimi volitvami 2008 pa je z vso silovitostjo izbruhnila afera, po kateri naj bi Finci prek avstrijskih in slovenskih posrednikov podkupili slovenske politike, ki naj bi priredili razpis v korist Patrie.

Po aferi, ki ji je SDS pripisal odgovornost za poraz vlade Janeza Janše na volitvah leta 2008, so se začele še tehnične težave z vozili in njihovo opremljenostjo. Po dolgih letih zapletov in več poskusih revizije pogodbe so lani jeseni sklenili dogovor slovenske vlade s Patrio o dokončni prekinitvi pogodbe. Slovenska vojska je prevzela 30 oklepnikov, katerih nakup je znašal na koncu 74 milijonov evrov.

Sojenje v zadevi Patria poteka tudi v Sloveniji od septembra 2011; ob Janši in Wolfu so obtoženi še nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Kos: Zadeva se počasi razpleta
Razsodba avstrijskega sodišča glede zadeve Patria po mnenju nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa pomeni, da se zadeva počasi začenja razpletati. Po njegovem mnenju bo zdaj zelo čudno, če bo slovensko sodišče, čeprav je vezano na lastne dokaze, ugotovilo, da v Sloveniji ni bilo nikogar, ki je prejel podkupnino. Na vprašanje, kako bo razsodba na Dunaju vplivala na proces, ki poteka v Sloveniji, Kos odgovarja, da pravnoformalno ne more vplivati, saj slovensko sodišče v zadevi presoja glede na obtožni predlog in dokaze, s katerimi razpolaga samo. "Lahko pride do zelo zanimive situacije, če bi se slučajno zgodilo, da bi bili vsi obtoženi oproščeni". Ker potem je očitno, da so bodisi slovenski bodisi avstrijski organi naredili nekaj hudo narobe," dodaja Kos.
Tudi po mnenju državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki v sojenju v Sloveniji zastopa državno tožilstvo, razsodba avstrijskega sodišča načelno ne more vplivati na postopek v Sloveniji. Tožilec je opozoril, da "je treba upoštevati, da so očitki v avstrijski obtožnici enaki oziroma podobni" kot v slovenskem primeru.

Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.

Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe
Patria: Postopek v Sloveniji
Odzivi na avstrijsko obsodbo v aferi Patria
“Slovenski politiki so bili podkupljeni”