Šteiner je projekt nakupa prevzel od Albina Gutmana. Foto: MMC RTV SLO
Šteiner je projekt nakupa prevzel od Albina Gutmana. Foto: MMC RTV SLO

Namesto da se ukvarjam z gospodarstvom, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa hodim sem in izgubljam čas.

Ivan Črnkovič
Šteiner: Razpis za Patrio ni bil prilagojen

Skupino je v začetni fazi vodil nekdanji načelnik Generalštaba Albin Gutman. Potem ko je leta 2006 zasedel to mesto, se s projektom ni več ukvarjal, saj ga je nadomestil Šteiner, je Gutman povedal na februarski obravnavi.
Šteiner je med drugim zatrdil, da model meril za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika. "Mi smo ga sestavili tako, da enakopravno obravnava vse ponudnike," je pojasnil in dodal, da je imela projektna skupina nalogo usmerjanja in usklajevanja dela. Glede tajnosti delovanja projektne skupine Šteiner domneva, da je pri tem sodelovala služba, pristojna za zaščito takšnega projekta.

Šteiner Wolfa in Črnkoviča ne pozna
Dejal je tudi, da Ivana Črnkoviča in enega izmed peterice obtoženih Walterja Wolfa ne pozna ter da ju še ni srečal. Za Toneta Krkoviča pa je povedal, da se poznata od leta 1985, ko sta bila skupaj v teritorialni obrambi. Pri tem je dodal, da se ne s Krkovičem ne s katerim drugim obtoženim ni nikoli pogovarjal ali kako drugače komuniciral v povezavi s projektom. Povedal je, da ne ve, da bi imel Wolf zveze na ministrstvu za obrambo ter da po njegovih informacijah Krkovič ni imel vloge v projektu.

Šteiner je na današnji obravnavi povedal še, da je tehničnim zahtevam v razpisu za nakup oklepnikov ustrezalo več vozil na trgu.

Črnkovič: Sem hodim in izgubljam čas
Črnkovič je pred začetkom obravnave povedal, da od Šteinerjevega pričanja ne pričakuje ničesar, ker po njegovih besedah nima nihče ničesar povedati. "In tako se bo ta zgodba vlekla in upam, da bomo to hitro končali," je dejal in dodal, da pričakuje, da bosta imela on in obtoženi Jože Zagožen še ta mesec zadnji zagovor. Napovedal je še, da ima sam še nekaj prič, ki jih bo pripeljal. "Namesto da se ukvarjam z gospodarstvom, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa hodim sem in izgubljam čas," je še povedal.

Hribernik: Zadeva se vleče v nedogled
Zagovornik Krkoviča Jože Hribernik je pred obravnavo povedal, da ne ve, kdaj bo sojenje končano. Dodal je, da se zadeva "vleče v nedogled". Dejal je še, da bo obramba predstavila še nekaj dokazov.

Tokratna obravnava se je nadaljevala z zaslišanjem dveh uslužbencev obveščevalno-varnostne službe. Po besedah Zagožnovega zagovornika Borisa Marčiča sta oba na sodišču pojasnila, da v povezavi s postopkom nabave oklepnikov nista zaznala nobenega vplivanja ali odtekanja informacij. Sojenje se nadaljuje prihodnji ponedeljek, ko bo kot priča povabljen nekdanji v. d. generalnega direktorja direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Damijan Dolinar, je še dodal Marčič.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Janša odgovarjal na poslanska vprašanja
Na tokratni obravnavi sta bila prisotna le Krkovič in Črnkovič. Kot je pojasnila okrajna sodnica Barbara Klajnšek, je Janša kot opravičilo za odsotnost navedel nujne in neodložljive sestanke v povezavi s sejo vlade in poslanskimi vprašanji. Za opravičilo odsotnosti Zagožna pa je njegov zagovornik Marčič vložil zdravniško potrdilo o opravičeni odsotnosti.

Namesto da se ukvarjam z gospodarstvom, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa hodim sem in izgubljam čas.

Ivan Črnkovič
Šteiner: Razpis za Patrio ni bil prilagojen