Roman Leljak s spornim svinčnikom, domnevnim ubojnim sredstvom SDV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Roman Leljak s spornim svinčnikom, domnevnim ubojnim sredstvom SDV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Dosje SDV-ja
Služba državne varnosti (ali Udba) je bila varnostno-obveščevalna služba jugoslovanskega režima. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljansko okrajno sodišče je po umiku obtožnega predloga preklicalo za začetek novembra napovedano obravnavo. To je razvidno iz obvestila sodišča, ki ga je na Twitterju objavil Roman Leljak.

Obtožni predlog mu je očital, da je na sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ-ja marca lani prinesel domnevno ubojno sredstvo Službe državne varnosti (SDV). S tem je po mnenju tožilstva lažno sporočil, da grozi nevarnost, in tako zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost.
Komisija je takrat razpravljala o predaji in prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev nekdanjega SDV-ja.
Na seji naj bi namigoval, da ima pri sebi ogrožujoče sredstvo, ki bi lahko bil bojni strup, na kar so se v DZ-ju odzvali tako, da so poklicali policijo, ki je izpraznila določene prostore, zasegla sporni predmet in vključila bombna tehnika.
Navedbe o potencialni nevarnosti so se po navedbah tožilke v obtožnem predlogu nato izkazale za lažne, saj je šlo za nenevarno sredstvo, česar naj bi se Leljak zavedal.

Niso se počutili ogrožene
Sodišče je v dosedanjem postopku zaslišalo več prič, med drugim sekretarja v službi DZ za odnose z javnostmi Boruta Peršoljo, vodjo varnostne službe v DZ-ju Sama Dvoršaka, predsednika komisije DZ-ja Branka Grimsa in predsednika DZ-ja Milana Brgleza.
Leljaka so nekatere izjave razbremenile očitkov. Grims, ki je tisti dan vodil sejo, je tako povedal, da se zaradi Leljakove poteze nihče v dvorani ni počutil ogroženega, ravno tako sekretarka komisije Marinka Bogolin. Dvoršak je dejal, da so z ukrepanjem do konca seje počakali, ker so ocenili, da takojšnje posredovanje ni potrebno.