Lah ne želi, da se pričevanja iz preteklega sojenja preberejo. Foto: MMC RTV SLO
Lah ne želi, da se pričevanja iz preteklega sojenja preberejo. Foto: MMC RTV SLO
Bosta morala Pahor in Križanič pričati?

Laha na prva dva naroka ni bilo, saj mu sodišče ni moglo vročiti poziva. Zato so ga poskušali pozvati prek sodnega vročevalca, odrejena je bila tudi prisilna privedba. Nazadnje mu ga je vročil njegov odvetnik Mitja Pavčič, na današnji obravnavi pa je Lah pojasnil, da se narokoma ni izogibal, ampak da zanju ni vedel.

Po Pavčičevih besedah je na obravnavi Lah podal izčrpen zagovor. Hkrati sta podala tudi nove dokazne predloge; med drugim predlagata zaslišanje takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja in takratnega finančnega ministra Francija Križaniča. Priči naj bi potrdili takratne usmeritve vlade in finančnega ministrstva, da nakup stavb za državne organe ni mogoč, ampak sta mogoča le najem ali lizing.

Državna tožilka Mojca Petan Žura pa je po naroku za TV Slovenija dejala, da zaslišanje Pahorja ne bi v ničemer razjasnilo dejanskega stanja in v ničemer pripomoglo k dokazovanju zadeve.

Lah se prav tako ni strinjal, da se zaslišanja prič iz prvega sojenja preberejo, kar bi pomenilo, da prič ne bi bilo treba znova zaslišati. Po besedah Pavčiča sta se z Lahom za to odločila, ker ponovno sojenje vodi druga sodnica, za katero pa želita, da se skozi zaslišanja sama prepriča o verodostojnosti prič.

Enkrat že oproščen, a je zadeva znova romala na prvo stopnjo
Nekdanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi domnevne zlorabe položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani.

Junija lani ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Bosta morala Pahor in Križanič pričati?