V Celju so potrdili, da je bila proti sodniku Milku Škobernetu vložena kazenska ovadba. Foto: MMC RTV SLO
V Celju so potrdili, da je bila proti sodniku Milku Škobernetu vložena kazenska ovadba. Foto: MMC RTV SLO

Policija je januarja pridržala celjskega sodnika Milka Škoberneta. Sodniku so prostost odvzeli zaradi suma storitve kaznivega dejanja prejetja podkupnine v zameno za odpravo mednarodne tiralice v zadevi zoper Esada Ćehajića. Ta je osumljen storitve kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Tožilec prikimal odpravi pripora?
Tožilec Darko Knežak, sicer vodja splošno kazenskega oddelka celjskega sodišča, ki je delal pri primeru Ćehajić, naj bi soglašal z odločitvijo sodnega senata (v njem je bil tudi sodnik Škoberne) o odpravi pripora Ćehajiću.

Nadzor nad delom tožilca je že končan, so potrdili na državnem tožilstvu. Knežaka so z ugotovitvami poročila seznanili, minil je tudi rok za pripombe, tako da je dokončno, "o ugotovitvah pa javnosti ne bodo obveščali".

Škoberne iz pripora zaradi napake DZ-ja
Kot je znano, so sodniku Milku Škobernetu odpor odpravili, potem ko je vrhovno sodišče po pritožbi njegovega zagovornika ugotovilo, da sklep državnega zbora ni upravičen. V DZ-ju so namreč napačno tolmačili, da je za pripor dovolj že sklep mandatno-volilne komisije, in tako zamudil 48-urni rok.

Ovadba na mariborskem tožilstvu
Višje sodišče v Celju je sporočilo, da je proti Milku Škobernetu vložilo kazensko ovadbo in hkrati predlagalo uvedbo disciplinskega postopka. Na mariborskem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so iz Celja prejeli ovadbo zoper eno osebo, osumljeno storitve kaznivega dejanja krive izpovedbe. Zadeva je še v predkazenskem postopku, zato več informacij niso posredovali.

Tožilstvo je sicer izvedlo tudi službeni nadzor nad delom Milka Škoberneta, v katerem so pregledali vse njegove nerešene zadeve v obdobju od 2008 do 2010 in vse tiste rešene zadeve, v katerih je bil v letu 2010 po odločitvi zunajsodnega tričlanskega senata osumljencu odpor odpravljen.