V soboto bo minil en mesec, odkar je izbruhnila afera, v kateri so poleg Škoberneta pridržali še direktorja podjetja Komunala Laško Marjana Salobirja in celjskega podjetnika Esada Ramića. Foto: MMC RTV SLO
V soboto bo minil en mesec, odkar je izbruhnila afera, v kateri so poleg Škoberneta pridržali še direktorja podjetja Komunala Laško Marjana Salobirja in celjskega podjetnika Esada Ramića. Foto: MMC RTV SLO

Pregled okoli 250 Škobernetovih spisov so pod drobnogled vzeli trije sodniki kazenskega oddelka celjskega višjega sodišča. Njegove nedokončane spise naj bi medtem že vrnili na Okrožno sodišče v Celju, kjer so jih prevzeli drugi sodniki.

Škoberne je za zdaj suspendiran
Prav tako naj bi s prvim marcem na kazenski oddelek prišla okrepitev, in sicer sodnica, ki je doslej delala na pravdnem oddelku, poroča Večer. Prav ona naj bi prevzela večino Škobernetovih spisov. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je namreč 7. februarja Škobernetu z odločbo izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe oziroma suspenz.

Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi sodnika. Na Večeru ugotavljajo, da bi zaradi suspenza lahko Škobernetov primer obravnavali prednostno. Če bo sojenje, bi se to lahko tako začelo še pred sodnimi počitnicami.

Na poročila lahko odda pripombe
Ali so sodniki, ki so pregledali njegovo delo, ugotovili kar koli v povezavi s Škobernetovo vpletenostjo v afero domnevnega podkupovanja, predsednica Višjega sodišča v Celju Zinka Strašek ne more povedati. Je pa dejala, da ima pregledani sodnik v osmih dneh po vročitvi možnost podati svoje pripombe na ugotovitve v poročilih.

O teh pripombah se bodo v dokončnih poročilih izrekli še sodniki, ki so pregled opravili. Poročila bi bila lahko po predvidevanjih Straškove izdelana že v prvi polovici marca. Škoberne je sicer na prostosti od 16. februarja, saj je zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča ugotovil, da po zaslišanju vseh prič ni več pripornih razlogov.

Celjskega sodnika policisti sumijo, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.