Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Po onesnaženju vodnega zajetja za pet kmetij in botaničnega vrta se pristojni bojijo, da bo blato proniknilo tudi v podtalnico.

Novinarka Ana Bučar je za TV Slovenija poročala, da že ves konec tedna pripravljajo dovozne poti, posekati je bilo treba tudi nekaj dreves. Prav tako so pregledali območje botaničnega vrta, kjer so onesnaženi tako rekoč vsi ribniki. Sanacija bo izjemno zahtevna in bo trajala zagotovo dober mesec. Treba je vedeti, da gre za zahteven teren, komunalno blato je v globelih, voda pa ga je dodatno nanesla več 100 metrov daleč po hudourniškem potoku.

Vodno gospodarstvo Drava, ki je zadolženo za sanacijo, je že zbralo ponudbe za prevzem tega materiala; ali ga bodo izvažali v tujino ali bo ostalo nekje v Sloveniji, pa za zdaj še ni znano. Stroški odvoza ne bodo majhni, gre za velike količine, ki so zdaj premešane še z zemljo in vodo, je povedala Ana Bučar.

Na vprašanje voditeljice Dnevnika Jasmine Jamnik, kako je poskrbljeno za varnost, glede na to, da blato ogroža tudi pitno vodo za veliko ljudi, je Ana Bučar odgovorila, da ves čas izvajajo monitoring pitne vode na Dravskem polju, saj obstaja nevarnost onesnaženja podtalnice.

Občina Hoče pa je med tem našla rešitev za pet domačij, ki jim zaradi onesnaženosti vodo dnevno dovažajo gasilci. Na začetku tedna bodo priključeni na vodni vir Mariborskega vodovoda.

Nevarno blato bodo kmalu začeli odstranjevati