Razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je takratno ministrstvo za šolstvo in šport objavilo julija 2010, mesec dni pred odprtjem Stožic. Foto: BoBo
Razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je takratno ministrstvo za šolstvo in šport objavilo julija 2010, mesec dni pred odprtjem Stožic. Foto: BoBo
Zaradi očitkov, da je razpis prilagojen Mestni občini Ljubljana (MOL), so v DZ-ju obravnavali tudi interpelacijo ministra Igorja Lukšiča. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

V petek sta Lukšiča namreč na Fakulteti za družbene vede obiskala kriminalista ter mu izročila vabilo na zaslišanje glede Stožic, ki bo v ponedeljek dopoldne na sedežu NPU-ja, je poročal Požareport.

Portal dodaja, da Lukšič pravi, da ga "sumijo zlorabe položaja, gre za pa za afero z evropskimi sredstvi in davkoplačevalskim denarjem (približno devet milijonov evrov), ki jih je ministrstvo za šolstvo pred leti, na podlagi razpisa, nakazalo Jankovićevemu projektu Stožice".

Lukšič je še povedal, da bo "na ponedeljkovo zaslišanje šel brez odvetnika, ker se niti slučajno ne čuti krivega za karkoli", po navedbah Požareporta pa naj bi se preiskovalci NPU-ja po ponedeljkovem zaslišanju odločili, ali bodo nekdanjega ministra tudi kazensko ovadili.

Očitki o prilagojenem razpisu
Razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je takratno ministrstvo za šolstvo in šport objavilo julija 2010, mesec dni pred odprtjem Stožic. Od okvirne višine razpisanih sredstev (9,4 milijona evrov) naj bi okoli 8,1 milijona evrov prispeval EU.

Razpisni pogoji so med drugim določali, da vrednost investicije ne sme presegati 45 milijonov evrov, zaradi česar so se pojavila mnenja, da projekt Stožice, ki poleg na razpis prijavljenega stadiona vključuje tudi športno dvorano, ni primeren. Zaradi očitkov, da je razpis prilagojen Mestni občini Ljubljana (MOL), so v DZ-ju obravnavali tudi interpelacijo ministra Igorja Lukšiča.

Na MOL-u so si sprva od Evropske unije obetali 8,1 milijona evrov, a je ministrstvo zaradi nepravilnosti v razpisni vlogi občine podalo nižjo zahtevo za povračilo sredstev. Od v razpisu predvidenih skupno okoli 9,4 milijona evrov je ministrstvo MOL-u dejansko plačalo le 7,5 milijona evrov, od česar je 6,4 milijona evrov zagotovil EU.