NPU že dalj časa preiskuje sume nezakonitega poslovanja ljubljanskih občinskih podjetij, zdaj pa so padle tudi ovadbe. Foto: Sandi Fišer
NPU že dalj časa preiskuje sume nezakonitega poslovanja ljubljanskih občinskih podjetij, zdaj pa so padle tudi ovadbe. Foto: Sandi Fišer
Zoran Janković
Med ovadenimi naj bi bila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in njegov sin Damijan. Foto: BoBo
NPU z desetimi ovadbami zaradi Stožic

Kot je poročala Televizija Slovenija, je NPU ovadil šest ljudi in štiri gospodarske družbe. Kriminalisti jih sumijo zlorabe položaja in pranja denarja.

Preiskovalci so namreč ugotovili, da je prvoosumljeni direktor javnega podjetja iz Ljubljane za pridobitev premoženjske koristi gospodarski družbi iz Ljubljane izrabil svoj položaj tako, da je v letih 2010 in 2011 v imenu javnega podjetja in z njegovim denarjem sklenil in plačal tri milijone evrov vredno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice, so sporočili z urada (NPU).

Pogodbo je sklenil, čeprav je vedel, da bo javno podjetje omenjene prostore prejelo v brezplačno uporabo od ljubljanskega podjetja in od ljubljanske občine. Poleg tega pa v času nakupa navedeni prostori sploh niso bili v lasti podjetja iz Ljubljane, ki jih je prodalo, ampak je to imelo na prostorih le stavbno pravico, lastnica zemljišča pa je bila občina. Na ta način je direktor javnega podjetja omenjeni gospodarski družbi pridobil približno tri milijone evrov premoženjske koristi.

Odgovorni osebi podjetja iz Ljubljane (drugo- in tretjeosumljeni), ki je prejelo tri milijone evrov, pa sta utemeljeno osumljeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, medtem ko je četrta osumljena oseba z občine utemeljeno osumljena, da je k storitvi tega kaznivega dejanja napeljala prvoosumljenega direktorja javnega podjetja iz Ljubljane.

Poniknilo tudi pol milijona evrov
Preiskovalci so drugo-, tretje- in četrtoosumljenega ter še dve odgovorni osebi dveh gospodarskih družb iz Ljubljane kazensko ovadili še zaradi utemeljenega suma pranja denarja. Od avgusta 2011 do avgusta 2012 so 500.000 evrov – ta vsota je bila del prej omenjene trimilijonske kupnine, ki jo je ljubljansko podjetje prejelo na račun – z drobljenjem zneskov razdelili in prenakazali na bančne račune dveh drugih podjetij iz Ljubljane, na koncu pa približno 400.000 evrov tega denarja uporabili za poslovanje tretje gospodarske družbe iz Ljubljane, 100.000 evrov pa je prejel eden izmed osumljenih.

Za navedeno kaznivo dejanje so zato kazensko ovadili tudi štiri gospodarske družbe iz Ljubljane, saj so kazensko odgovorne za kazniva dejanja, ki so jih njihove odgovorne osebe storile v njihovem imenu in v njihovo korist.

Osumljeni več kaznivih dejanj
Po poročanju portala finance.si kriminalisti sumijo, da je direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Draškovič leta 2010 podpisal kupoprodajno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice in avgusta 2011 še aneks h kupoprodajni pogodbi, s čimer je pridobil nezakonito korist Grepu.
Spomnimo, decembra lani smo tudi poročali, da je policija v Ljubljani izvedla sedem hišnih preiskav, med preiskovanci pa so bili nekdanji direktor Zavoda Tivoli in zdajšnji obrambni minister Roman Jakič, nekdanji direktor ljubljanskih parkirišč Samo Lozej (pred tremi meseci imenovan za direktorja združene družbe Energetika Ljubljana – Termoelektrarna Toplarna Ljubljana) in Drašković.

Februarja pa je Pop TV poročal, da je NPU ovadil tudi Zorana Jankovića ter nekdanja direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatka Srako. Peterica, skupaj z Jakičem in Lozejem, je osumljena, da je podpisala 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo za letni najem parkirnih mest in drugih površin v Stožicah, na podlagi katere je Grep dobil 50-milijonsko posojilo pri NLB-ju.
Ovadbe zaradi prenakazil 500.000 evrov pa se najverjetneje nanašajo na verigo Grep-Baza Dante-KLM Naložbe-Zoran Janković, ki jo je v svojem poročilu o nadzoru premoženjskega stanja izpostavil KPK. V tej verigi so omenjena tri podjetja zadržala 392.000 evrov, 100.000 pa jih je šlo v roke Jankovića. Poleg Jankovića, Srake, Ogrina in Draškovića sta po poročanju Financ zaradi prenakazil med ovadenimi tudi Damijan Janković in Boštjan Stamejčič, vodja projektov v Electi Inženiringu.

NPU z desetimi ovadbami zaradi Stožic