25-letna Astrid Bah je po pisanju Večera do zaposlitve prišla na sporen način. Foto: BoBo
25-letna Astrid Bah je po pisanju Večera do zaposlitve prišla na sporen način. Foto: BoBo

Kot je za časopis Večer potrdil vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa, ki o imenih ni želel govoriti, so v zvezi z zaposlitvijo navedene osebe na Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor prejeli kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi. Obema je očitana zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic ter sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje.
Po pisanju Večera gre za že deseto kazensko ovadbo zoper mariborskega župana Franca Kanglerja, poleg njega pa naj bi bila ovadena direktorica stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman. Več ovadb zoper njega so sicer že zavrgli, druge so še v postopku.

Zaposlitev mlade mariborske podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu očitno ni vznemirila samo javnosti, ko se je razvedelo, da je bil razpis najbrž prirejen zanjo, nato pa ji je sklad plačal še šolnino za pridobitev sedme stopnje izobrazbe, ampak so v tej zgodbi kriminalisti očitno zaznali tudi znake kaznivih dejanj, še piše Večer.

Kot še dodaja časopis, je po "primerih Toplarna, Dom pod gorco, Mcline, Pravoslavna cerkev, Nogometaš, Bivanjske enote, Radijski novinar, Vedeževalka in Pohorske livade" zaposlitev Astrid Bah že deseta zgodba (v dveh je bil postopek ustavljen), v kateri so kriminalisti proti mariborskemu županu zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum storitve kaznivih dejanj. Župan Kangler, ki je trenutno na daljšem dopustu, nove ovadbe ni želel komentirati.

"Bahova bila boljša izbira od sokandidatke"
Vindiš Furmanova je že konec januarja zavrnila očitke o favoriziranju Bahove in zatrdila, da je ta izpolnjevala vse pogoje. Kot je poudarila, so za to delovno mesto 6. oktobra 2009 objavili razpis na zavodu za zaposlovanje, ne pa tudi v tiskanih medijih. Nanj sta se prijavili dve kandidatki, od katerih je po besedah direktorice sklada izpolnjevala razpisne pogoje le Astrid Bah.

Bahova: Dela se škodo vsem mladim
Bahova je o takratnem pisanju Večera dejala, da gre za "politični konstrukt in ponovno diskreditacijo župana in njegovih sodelavcev". "Zaradi takšnih diskreditacij se dela škodo celotni populaciji mladih," je poudarila in dodala, da se človeka ne bi smelo očrniti le zaradi njegove starosti.