Če bo sklep o predaji pravnomočen, bo okrožno sodišče odredilo policiji, da v desetih dneh izpelje predajo. Foto: BoBo
Če bo sklep o predaji pravnomočen, bo okrožno sodišče odredilo policiji, da v desetih dneh izpelje predajo. Foto: BoBo

Zoper sklep okrožnega sodišča je mogoča pritožba, o kateri odloča Višje sodišče v Ljubljani. Če pa bo sklep o predaji pravnomočen, bo okrožno sodišče odredilo policiji, da v desetih dneh izpelje predajo. "To praviloma pomeni, da naši varnostni organi pripeljejo zahtevano osebo do meje ali pa na primer na letališče, kjer jo prevzamejo varnostni organi države prosilke," so pojasnili na okrožnem sodišču.

Žavbijeva odvetnica Lara Mikuž odločitve sodišča ni želela komentirati. "Zadeva je precej bolj kompleksna, zato je v tej fazi postopka ne bom komentirala," je navedla in dodala, da "vsekakor obstajajo utemeljeni razlogi, da se Žavbi Italiji ne izroči".

Slovenska policija je Žavbija prijela pred dvema tednoma na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah. V Italiji je namreč zoper njega izdan sklep o preiskavi, saj naj bi rekrutiral in radikaliziral potencialne borce. Učil naj bi jih, kako ravnati z orožjem in kako priti do sirskega bojišča.

Žavbijeva odvetnica je na sodišče vložila pripombo na predlog za njegovo izročitev Italiji. Pojasnila je, da je to storila zaradi napake, ki so jo po njenem mnenju v evropskem nalogu za prijetje in predajo storili Italijani.