Žavbija opisujejo kot karizmatično figuro, ki je imel kot človek, ki se je udeležil spopadov v Siriji, moč, da pritegne nove člane za odhod na vojna območja v tej državi. Foto: EPA
Žavbija opisujejo kot karizmatično figuro, ki je imel kot človek, ki se je udeležil spopadov v Siriji, moč, da pritegne nove člane za odhod na vojna območja v tej državi. Foto: EPA
Aretacija
V okviru preiskave, ki poteka od lani in jo usmerja beneško tožilstvo, so prijeli tudi 37-letnega Makedonca in izgnali njegovega 28-letnega rojaka. Foto: EPA
Italijani Slovenca sumijo, da je novačil borce
Žavbiju v Italiji grozi 15 let zapora
Žavbi pridržan zaradi terorizma

- novačil naj bi prostovoljce za sodelovanje v spopadih v Siriji.

Italijanske oblasti so mednarodno tiralico za 26-letnega Žavbija izdale v okviru preiskave posebne enote karabinjerjev iz Padove, ki jo je koordiniralo beneško tožilstvo - začetek preiskave, ki so jo poimenovali Borac, sega v leto 2013 in se nanaša na delovanje bošnjaškega imama Bilala Bosnića, ki je bil v Bosni in Hercegovini obsojen zaradi teroristične dejavnosti.

Po podatkih preiskave naj bi Žavbi nove člane v Italiji novačil prav v Bosnićevem imenu in jih nato usmerjal na vojna območja v Siriji, je za Radio Slovenija poročala dopisnica Mojca Širok.

V Italiji ni bilo urjenj ali načrtovanih napadov
Podpolkovnik Elvio Labagnara iz posebne enote karabinjerjev je pojasnil, da je preiskava pokazala, da je osumljenec razpolagal z orožjem, dodal pa, da nimajo podatkov o tem, da bi na območju Italije izvajal urjenja. "Čeprav je bila preiskava natančna in poglobljena, ni dala nikakršnih informacij o tem, da naj bi pripravljali teroristične napade na našem območju," je zatrdil beneški okrožni tožilec Adelchi d'Ippolito.

Žavbi je bil, kot je dejal podpolkovnik Labagnara, karizmatična figura, ki je imel kot človek, ki se je udeležil spopadov v Siriji, moč, da pritegne nove člane za odhod na vojna območja v tej državi.

Žavbi, tako italijanski preiskovalci, ni živel v Italiji, pač pa je na območje krajev Belluno in Benetke občasno prihajal kot uslužbenec slovenskega podjetja za uvoz mesa za kebab.

Žavbi nasprotuje izročitvi Italiji
Žavbija slovenski policisti prijeli v petek, nato pa so ga v soboto dopoldne pripeljali pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča. Ta mu je odredil pripor, na katerega so se pritožili, vendar je bila pritožba danes zavrnjena.

Njegova odvetnica Lara Mikuž je za TV Slovenija dejala, da je v teku postopek izročitve Italiji, čemur pa odločno nasprotujejo. Kot je pojasnila Mikuževa, izročitvi nasprotujejo, ker gre za "slovenskega državljana, kateremu sojenje v Italiji ne bi bilo pošteno in objektivno".

Italijanske oblasti po besedah tožilca D'Ippolita pričakujejo, da bo slovenska policija osumljenca čim prej izročila Italiji. Zahteva za izročitev, kot je dejal, ni potrebna, saj je za to po njegovih besedah dovolj mednarodni zaporni nalog.

V Sloveniji zoper Žavbija ne poteka nobena preiskava
Na policiji so za STA povedali, da so bili o nalogu za prijetje in predajo Žavbija obveščeni v četrtek, prijeli pa so ga v petek, vse njihove nadaljnje dejavnosti pa bodo "potekale izključno v primeru odločitve sodišča, da se oseba preda italijanskim varnostnim organom".

Pri nas zoper Žavbija namreč po podatkih policije ne poteka noben preiskovalni postopek zaradi suma terorizma. Na vprašanje, ali postopek poteka zoper katero drugo osebo, pa na policiji odgovarjajo: "Slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije opravljala oz. pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi."

Zanikal vpletenost v terorizem
Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića bojeval v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je bojeval na strani Islamske države in zatrjeval, da je šel v Sirijo zato, da bi kot bolničar pomagal v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga vpoklical Bosnić.

Žavbijevo ime pa ni bilo edino, ki se je v istem obdobju znašlo na seznamu domnevnih slovenskih džihadistov. Kriminalisti so leta 2014 izvedli dve hišni preiskavi pri Boštjanu Skubicu, ki naj bi se bojeval v Siriji. V preiskavah so med drugim zasegli avtomatsko orožje in naboje. Orožje so mu odvzeli.

Italijani Slovenca sumijo, da je novačil borce
Žavbiju v Italiji grozi 15 let zapora
Žavbi pridržan zaradi terorizma