Mariborski kriminalisti so vložili ovadbe zoper štiri osebe. Foto: STA
Mariborski kriminalisti so vložili ovadbe zoper štiri osebe. Foto: STA

Po navedbah policijske uprave Maribor so na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sostorilstva ter kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

Kazenska ovadba je bila po navedbah mariborske policijske uprave podana zoper dva vidnejša predstavnika ene izmed lokalnih skupnosti na območju Policijske uprave Maribor in dve odgovorni osebi gospodarske družbe, ki ima prav tako sedež na območju te policijske uprave.

Osumljenca sta v poletnih mesecih leta 2014 pri postopku javnega naročila izvedbe avtobusnih prevozov šolskih otrok za območje občine zlorabila svoj položaj in javni razpis izvedla tako, da sta v razpisno dokumentacijo vpisala eno izmed meril za izbiro ponudnika, ki je neprimerna za dejavnost avtobusnih prevozov oz. za katero sta vedela, da jo izpolnjuje že vnaprej določen oz. njun "favorizirani" ponudnik, ki je bil na koncu razpisnega postopka izbran tudi kot najugodnejši ponudnik.

Poleg tega je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila pred uradnim in javnim odpiranjem ponudb na občini nezakonito odprta ponudbena ovojnica konkurenčnega ponudnika, s čimer sta osumljena bila že pred javnim odpiranjem natančno seznanjena s konkurenčno ponudbo, ki je bila znatno ugodnejša od tiste, ki sta jo osumljena favorizirala. Potem ko sta se že pred postopkom javnega odpiranja ponudb seznanila s tem, da je konkurenčna ponudba ugodnejša od ponudbe favoriziranega ponudnika, je tudi ta po njunih navodilih ponudbo sproti prilagajal kot najugodnejšo. Prav tako je bil po uradnem odpiranju ponudb zamenjan del ponudbene dokumentacije oz. dopisovanje.

Eden izmed osumljencev je po navedbah policije pozneje neupravičeno odpiranje ponudb in zlorabo uradnega položaja skušal prikriti tudi s ponarejanjem uradnih listin, zato je utemeljeno osumljen kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva. Po ugotovitvah policije sta osumljenca z zlorabo uradnega položaja drugima osumljencema, odgovornima osebama gospodarske družbe pridobila nekaj manj kot 180.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Ovadeno vodstvo občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah
Po neuradnih informacijah Večera sta med ovadenimi župan in direktor občinske uprave občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Darko Fras in Srečko Aleksander Padovnik. Župan Fras je bil o ovadbi seznanjen iz medijev, zato njenih podrobnosti ne pozna. "Mi je pa znano, da je bila prijava in da so kriminalisti to preiskovali," je povedal. Glede lanskega razpisa za izvajalca avtobusnih prevozov otrok v njihovi občini pa je Fras dejal, da je postopke vodila občinska uprava, sam pa da te pristojnosti ni imel. "Direktor uprave, ki je vodil postopke, mi je zagotovil, da so bili postopki zakoniti. Prijava je bila podana od neizbranega ponudnika, ki pa se na postopek ni pritožil. Zato mislim, da gre za krivo ovadbo neizbranih ponudnikov na razpisu," je še povedal župan Fras.

Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva pa zapor do treh let.