Kangler je po vrsti uličnih protestov, ki so se v zadnjem mesecu dni zvrstili proti njemu, danes le odstopil. Odstop z 31. decembrom je napovedal v današnji izjavi za medije v Mariboru.
Kangler je po vrsti uličnih protestov, ki so se v zadnjem mesecu dni zvrstili proti njemu, danes le odstopil. Odstop z 31. decembrom je napovedal v današnji izjavi za medije v Mariboru. "Ne glede na to, kakšna bo moja prihodnost, se bom še naprej boril za dobro Maribora," je dejal. Foto: BoBo
Protikorupcijska komisija bo do izvolitve novega župana spremljala zaposlovanje na MOM-u. Foto: BoBo

Odstop Franca Kanglerja z mesta župana Mestne občine Maribor je po besedah predsednika državnega zbora in predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta ena boljših novic zadnjih dni. Upa, da bo to razelektrilo ozračje v Mariboru, obenem pa poudarja, da bi moral Kangler odstopiti tudi kot državni svetnik.

Njegov odstop po Virantovem mnenju ni bil nujen zaradi demonstracij, temveč zaradi "izjemno nizke stopnje zaupanja, ki jo je užival v Mariboru, in zaradi napak, ki jih je konsistentno opisala Komisija za preprečevanje korupcije".

Komisija bo bedela nad občinsko upravo
Komisija za preprečevanje korupcije bo do izvolitve novega župana spremljala zaposlovanje v Mestni občini Maribor in v vseh podjetjih ter zavodih, v katerih ima občina prevladujoč vpliv. Postopek je komisija začela po uradni dolžnosti, saj zaznavajo "realna tveganja", da bodo "klientelistična omrežja vmesno obdobje do izvolitve novega župana izkoristila za utrjevanje pozicij in zagotavljanje eksistenčnih pogojev članom omrežja tako, da bodo z njimi sklenjene zaposlitvene pogodbe za nedoločen čas".

Jurša: Odstop je pričakovan
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša meni, da je bil odstop pričakovan, a da bi župan o tem morda moral razmišljati že malo prej. Kot enega glavnih povodov za odstop je Jurša izpostavil Kanglerjeve poteze, povezane z javno-zasebnim partnerstvom pri postavitvi radarjev v mestu. Razumel bi še, če bi postavil nekaj radarjev, ne pa toliko, je dejal.

Tonin: Razumna odločitev
Da je Kangler storil razumno odločitev, je prepričan Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi-ja. Zdaj se bo pokazalo, ali so bili protesti usmerjeni izključno proti mariborskemu županu. "Če so bili, potem pričakujem, da se bodo umirili," je povedal.

Frangež: Potrebna je tudi prenova sveta
Kanglerjev odstop je bil prvi in nujni korak za umiritev strasti v mestu, pa je prepričan predsednik mestnega odbora SD Matevž Frangež. Zdaj je treba poskrbeti tudi za prenovo mestnega sveta, zato je opozicija že vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o razpustitvi mestnega sveta. Za to bi bila potrebna najmanj polovica oziroma 23 glasov svetnikov, kar pomeni, da je usoda predloga odvisna od dosedanjih koalicijskih strank.

LDS: Odstopi naj še kot svetnik
Oglasili so se tudi v zunajparlamentarni stranki LDS, kjer so prepričani, da bi Kangler moral ostopiti še kot državni svetnik, saj je prav njegova izvolitev na ta položaj, prižgala iskrico množičnim protestom. "Proti Francu Kanglerju še vedno potekajo številne preiskave in podanih je deset kazenskih ovadb, povezanih z zlorabami položaja in njegovo župansko funkcijo, zato pričakujemo, da ga bodo k umiku iz državnega sveta, še preden se ta konstituira, pozvali tudi botri njegove izvolitve," so dodali.