Tožilstvo Cekuti in Zupanu očita jemanje podkupnin pri poslu s Patrio in nezakonito posredovanje podatkov z ministrstva za obrambo. Foto: BoBo
Tožilstvo Cekuti in Zupanu očita jemanje podkupnin pri poslu s Patrio in nezakonito posredovanje podatkov z ministrstva za obrambo. Foto: BoBo

Zupan, nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov, naj bi zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov z obrambnega ministrstva posredoval Cekuti, ta pa naj bi jih nato posredoval Patrijinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu.

Tožilstvo naj bi ugotovilo, da je Cekuta za posredovane podatke in izročene listine od finske Patrie v več obrokih prejel skupno 72.000 evrov, od družbe Riedl GmbH, ki je posredovala pri nakupu slovenskih patrij, pa skupno 460.875 evrov.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, česar je obtožen Zupan, oziroma napeljevanja k temu dejanju, kar tožilstvo očita Cekuti, jima grozi do osem let zapora.

Slikar Cekuta na sodišče ni prišel, saj krivde po obtožbi ne priznava. Obramba je, tako kot v prvem sojenju v zadevi Patria, predlagala izločitev pretežnega dela dokazov.

V tujini kršene človekove pravice?
Kot je dejal Cekutov zagovornik Matjaž Pajk, je 90 odstotkov dokazov pridobljenih na Finskem oziroma v Avstriji. Dejal je, da se njihova zakonodaja precej razlikuje od slovenske, predvsem glede izdajanja odredb za hišne preiskave in same izvedbe teh preiskav. Ker naj bi njihova zakonodaja dopuščala temeljne kršitve človekovih pravic, Pajk meni, da se ti dokazi ne morejo avtomatsko uporabiti na slovenskem sodišču.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc glede poteze obrambe pravi, da se ponavlja ista zgodba kot v Patrii I. Ponavlja, da ni šlo za kršitve človekovih pravic, saj da gre za nekaj, "kar se v neki drugi državi niti približno ne more približati neki bistveni kršitvi".

Sodnica Dejana Fekonja je tožilstvu glede na obsežnost predloga za izločitev dokazov in obsežnost dokaznih predlogov obrambe dala na razpolago tri dni, da se opredeli, nato pa bo sama sprejela odločitev. Če bo ugodila obrambo, se bo morala sama iz postopka izločiti, saj je s temi dokazi že seznanjena.

Predsednik SDS-a Janez Janša, obtožen v drugem postopku v zadevi Patria, je večkrat omenil, da je Cekuta očitno edini iz Slovenije, ki je v zadevi Patria dobil denar.