Današnjega naroka se je od petih, ki jih obtožni predlog bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria, udeležil le Ivan Črnkovič. Foto: BoBo
Današnjega naroka se je od petih, ki jih obtožni predlog bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria, udeležil le Ivan Črnkovič. Foto: BoBo

Cekuta se je pri večini vprašanj skliceval na zakonsko možnost, da mu na vprašanje ni treba odgovoriti, če bi lahko s tem škodil samemu sebi - znano je, da je vrhovno državno tožilstvo zoper njega decembra lani vložilo obtožnico v t. i. zadevi Patria II.

Na začetku zaslišanja je Cekuta povedal, da Janeza Janše, Jožeta Zagožna, Karla Erjavca, Ivana Crnkoviča, Petra Zupana in Albina Gutmana osebno ne pozna. S katerim izmed njih se je mogoče srečal le na kakšnem sejmu ali sprejemu. Prav tako se z Janšo ni nikoli pogovarjal o Patrii. Pozna pa Patriinega pogodbenega partnerja v Sloveniji iz časa poslov z dobavo oklepnikov Hansa Wolfganga Riedla in poslovneža Walterja Wolfa. Na kakšen način ju pozna, ni želel povedati.

Večina vprašanj brez odgovorov
Na vsa naslednja vprašanja Cekuta v glavnem ni odgovarjal. Tako so brez odgovorov ostala vprašanja, ali je imel z Riedlom pogodbo o svetovanju; ali je bila njegova naloga vplivati na Generalštab Slovenske vojske in ministrstvo za obrambo, da se za dobavitelja oklepnikov v Sloveniji izbere Patrio; ali se je v ta namen kdaj srečal s kom iz slovenske politike; kot tudi vprašanje, ali je na svojem domu gostil katerega izmed predstavnikov Patrie.

V enem izmed redkih odgovorov je Cekuta zanikal le, da je leta 2005 takratnemu obrambnemu ministru Erjavcu predal vizitko od Riedla in takratnega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Brez odgovora je ostalo tudi vprašanje, ali je kdaj kateremu izmed njih prenesel tudi kakšno neresnično informacijo.

Marija Zagožen zanikala Riedlove navedbe
Žena Jožeta Zagožna Marija pa je v pričanju zanikala Riedlove navedbe v enem izmed elektronskih sporočil Niittynenu, da doktor Z (Zagožen) podpira Patrio, da pa ga skuša njegova žena nevtralizirati, ker se boji, da bo Patria odvzela delo Sistemski tehniki. Zapis je označila kot neumnost. Povedala je, da je bila članica komisije, ki je bila zadolžena za pripravo podlag za prodajo večinskega deleža Slovenske industrije jekla, ni pa imela pri tem nobenih povezav s Sistemsko tehniko, "kaj šele, da bi takrat slišala za Patrio".

Za afero Patria je, kot je pojasnila, pozneje izvedela iz medijev. Zagožnova tako tudi ne ve, ali je njen mož kakor koli sodeloval pri nakupu oklepnikov 8 x 8. "Z možem o tem ali o njegovem delu nisva nikoli komunicirala, saj je imel vsak svoje delo. Doma sva govorila le o družinskih stvareh," je povedala. Tudi na srečanja SDS-a, katerega član je njen mož, ni prihajala, saj ni bila nikoli članica nobene stranke, ve pa, da sta se njen mož in Janša leta 2006 sprla.

Predvideno zaslišanje Gutmana in enega člana komisije
Na naslednjem naroku, ki bo 11. februarja, namerava sodišče zaslišati nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana in enega izmed članov komisije, ki je bil zadolžen za izbor dobavitelja oklepnikov (njegovo ime ni znano, tudi zaslišanje bo najverjetneje potekalo v odsotnosti javnosti). Je pa sodnica zavrnila predlog obrambe za ponovno zaslišanje Riedla in zaslišanje vseh članov omenjene komisije.