SMC in SDS - po javnomnenjskih anketah še vedno v vodstvu. Foto: BoBo
SMC in SDS - po javnomnenjskih anketah še vedno v vodstvu. Foto: BoBo

Rezultati zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV in Dnevnik pripravila Ninamedia, kažejo, da se delež tistih, ki še ne vedo (ali ne želijo povedati), koga bodo volili, manjša, a še vedno jih je več kot petina (21,1 odstotka).

Med tistimi, ki že vedo, pa jih je največ - 19,5 odstotka - naklonjenih SMC-ju. SDS bi dobil 17,1 odstotka oz. dobra dva odstotka manj. Sledita jima DeSUS s 7,3 in SD s 4,7 odstotka. Še nakaj manj glasov bi bilo namenjenih NSi (3,6 odstotka), ZaAB (4,3 odstotka) in SLS z 2,3 odstotka. Še nižje pa je PS, ki ima 1,8-odstotno podporo. Ninamedia je raziskavo izvedla od 7. do 9. julija na vzorcu 1.000 anketirancev.

Episcenter: Prvima dvema, SMC-ju in SDS-u, podpora pada
Tudi po anketi Episcentra, ki jo je ta izvedel za Planet Siol.net, bi na parlamentarnih volitvah slavila Stranka Mira Cerarja, ki bi prejela 33,6 odstotka glasov, sledi ji SDS s 24 odstotki. Na tretjem mestu je DeSUS, za katerega bi se odločilo 10,5 odstotka sodelujočih, navezo strank SD in Solidarnost bi na volilnem listku obkrožilo 8,2 odstotka volivcev, na petem mestu se je s 6,1 odstotka znašel NSi, na šestem pa ga s 5,4-odstotno podporo dohiteva ZaAB, še kažejo rezultati ankete. Pri stranki SLS v zadnjih dneh ni bilo večjih premikov, njena podpora se trenutno giblje pri 4,5 odstotka.

V primerjavi z anketo, ki jo je portal objavil v sredo, je SMC izgubil 0,9 odstotne točke glasov, v primerjavi z raziskavo, opravljeno 3. julija, pa 4,9 odstotne točke. Tudi pri SDS-u je zaznati padec podpore, in sicer se je v enem dnevu med vprašanimi podpora stranki zmanjšala za 1,5 odstotne točke. Medtem priljubljenost pridobivajo DeSUS, SD, NSi in ZaAB, še kaže omenjena anketa, ki so jo izvajali med 2. in 9. julijem 2014, v njej pa je sodelovalo 2.998 polnoletnih prebivalcev. Izločili so odgovore "ne vem" in "ne povem" pri izbiri stranke - tako so dobili 1.041 odločenih volivcev.