Podpora Miru Cerarju vztrajno narašča, sta pokazali anketi Dela Stik in Fakultete za uporabne družbene študije. Foto: BoBo
Podpora Miru Cerarju vztrajno narašča, sta pokazali anketi Dela Stik in Fakultete za uporabne družbene študije. Foto: BoBo
Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Janez Janša
Med tistimi, ki se bodo volitev zanesljivo udeležili, bi jih SDS volilo 26,3 odstotka volivcev, je pokazala anketa FUDŠ. Foto: BoBo

DeSUS je s 4,7-odstotno podporo prehitel SD, ki ima tokrat 3,8-odstotno podporo. SD-ju se je v primerjavi z junijsko meritvijo podpora zmanjšala. Prav tako je izgubilo Zavezništvo Alenke Bratušek, ki bi ga po tokratni anketi volilo 3,6 odstotka vprašanih v telefonskem anketiranju Dela Stik med 30. junijem in 3. julijem na reprezentativnem vzorcu 650 odraslih državljanov.

NSi šesti, Združena levica prehitela SLS
Izgubil je tudi NSi, a ohranja šesto mesto z 2,7 odstotka, medtem pa je Združena levica z 1,7-odstotno podporo prehitela SLS, ki ima 1,2-odstotno podporo. PS je zbral dober odstotek, SNS, Piratska stranka, Verjamem in DL so pod enim odstotkom.

Slaba petina ne ve, koga bi volila
Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 19,9 odstotka vprašanih, 9,6 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.

Vlada Alenke Bratušek je dosegla najnižjo podporo, odkar je Bratuškova prevzela vodenje pred več kot letom dni. Anketiranci so ji podelili srednjo oceno 2,13. Ne podpira je več kot 70 odstotkov, podpira pa slabih 15 odstotkov.

Najbolj priljubljen Cerar
Na barometru priljubljenosti politikov ostaja Miro Cerar, ki je na tem mestu junija izpodrinil predsednika republike Boruta Pahorja. Na tretjem mestu sledi evropski komisar Janez Potočnik, četrti je vodja SD-ja Dejan Židan, peti predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Lestvico končujeta predsednik SDS-a Janez Janša in predsednik PS-ja Zoran Janković, ki ju bosta prihodnji mesec na seznamu barometra zamenjala predsednik SNS-a Zmago Jelinčič in vodja poslancev SDS-a Jože Tanko.

Upadla podpora SD-ju
V primerjavi s preteklim mesecem je narasla podpora strankam SMC, SDS in DeSUS, upadla pa podpora SD-ju, je pokazala anketa Fakultete za uporabne družbene študije iz Nove Gorice.

Več kot polovica prebivalcev (54,3 odstotka) se bo zanesljivo udeležila volitev v državni zbor. Na vprašanje 4,1 odstotka prebivalcev ni znalo odgovoriti – če teh ne upoštevamo, se bo volitev zanesljivo udeležilo 56,6 odstotka prebivalcev, 28,7 odstotka pa se jih najbrž ne bo udeležilo.
Zanesljivo se bodo volitev v večji meri udeležile ženske (63,5 odstotka) kot moški (49,4 odstotka).
Glede na izobrazbo ni statistično značilnih razlik.

Volivci glede na prihodke
Zanesljivo se bodo volitev udeležili večinoma prebivalci z dohodki med 1.000 in 2000 evri (58,4 odstotka) oziroma med 500 in 1.000 evri (58,0 odstotka), najmanj pa bo volivcev brez dohodkov (46,4 odstotka). Glede na starost se bodo volitev zanesljivo največ udeležilo starejših (74,5 odstotka), najmanj pa bo mladih (42,0 odstotka).

Med tistimi, ki se bodo volitev zanesljivo udeležili, bi jih največ (38,1 odstotka) volilo SMC, sledi SDS (26,3 odstotka) in nato DeSUS (11,7 odstotka). Najmanj glasov bi dobile stranke Solidarnost (0,6 odstotka), DL (0,5 %odstotka in SNS (0,3 odstotka).

V telefonski anketi FUDŠ je sodelovalo 907 polnoletnih prebivalcev, vpisanih v telefonski imenik.