Foto:
Foto:


Na tretjem mestu ostaja stranka DeSUS, za katero bi se odločilo 9,8 odstotka sodelujočih. Navezo strank SD in Solidarnost, ki je še naprej na četrtem mestu, bi na volilnem listku obkrožilo 6,9 odstotka volivcev, na petem mestu se je s 5,4 odstotka znašel NSi, na šestem pa jo s petodstotno podporo dohiteva ZaAB. V primerjavi s prejšnjim merjenjem bi tako stranka ZaAB prehitela SLS, ki bi ji vprašani tokrat namenili 4,3 odstotka glasov podpore.

V DZ se, sodeč po raziskavi, ne bi uvrstile stranke Združena levica (2,5 odstotka glasov vprašanih), PS (1,9 odstotka), Piratska stranka Slovenije (1,3 odstotka), Verjamem (1,1 odstotka), SNS (0,8 odstotka), Zeleni Slovenije (0,5 odstotka), DL (0,4 odstotka) in Enakopravni deželani - Naprej Slovenija (0,3 odstotka).
Volitev pa bi se po rezultatih ankete udeležilo 36 odstotkov vprašanih.
V meritvi je med 30. junijem in 8. julijem 2014 sodelovalo 3.098 polnoletnih prebivalcev Slovenije, od katerih jih je 1.113 dejalo, da se bodo zagotovo udeležili volitev. Odgovori "ne vem" in "ne povem" pri izbiri stranke so izločili, tako so dobili 1.042 odločenih volivcev. Vzorec vprašanih je reprezentativen in naknadno korigiran s pomočjo uteži na demografskih spremenljivkah.

A. N.