Najbolje še vedno kaže SMC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Najbolje še vedno kaže SMC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Zadnje projekcije: Na vrhu SMC, SDS, DeSUS

Napoved Mediane, gre za kazalnik, ki je sestavljen iz več kombiniranih podatkov, kaže, da bi se poleg SMC-ja in SDS-a v parlament prebile še štiri stranke. DeSUS-u napoved tako kaže 12,2-odstotni rezultat, SD-ju 5,9-odstotnega, NSi-ju 5,7-odstotnega in PS-ju ravno toliko, da bi prestopil prag DZ-ja - štiriodstotnega.

SLS bi, sodeč po tej projekciji, v nedeljo dobil 3,7 odstotka glasov, SNS 3,6 odstotka, ZaAB tri odstotke, Združena levica 2,5 odstotka in Verjamem 1,4 odstotka. Vsi drugi bi dobili manj kot odstotek glasov.
Vsak peti državljaan pa še ne ve, komu bo v nedeljo podelil glas.


Odgovori vseh anketirancev kažejo drugačno sliko
Deleži glasov, ki jih je raziskava dobila na podlagi odgovorov vseh anketirancev, pa kažejo drugačno sliko. Tako bi svoj glas SMC-ju namenilo 25,5 odstotka vprašanih, SDS-u 15 odstotkov, DeSUS pa bi dobil 10,5 odstotka glasov.

Od vseh anketiranih bi svoj glas NSi-ju namenilo 4,3 odstotka vprašanih, poleg njih pa bi se v DZ prebil še SLS s 4,1 odstotka glasov. Tik pod parlamentarnim pragom se je znašel še SD s 3,9 odstotka glasov, vse druge stranke pa se ne bi uvrstile v parlament.
Še najbližje pride SNS s 3,6-odstotno podporo, sledijo mu ZaAB (3,2 odstotka), PS (2,9 odstotka), in Združena levica (2,1 odstotka). Drugi imajo nekaj več kot enoodstotno podporo oz. še manj.


Na volitve verjetno okoli 70 odstotkov volilnega telesa

Nobene od navedenih strank ne bi volilo 7,8 odstotka vprašanih, koga bodo volili, pa ne ve 3,3 odstotka vprašanih. Zagotovo bi se volitev udeležilo 52 odstotkov vprašanih, verjetno pa jih bo šlo 15,3 odstotka.
Raziskavo je za RTV Slovenija prek telefonskega anketiranja med 7. in 10. julijem na vzorcu 606 polnoletnih državljanov Slovenije izvedla agencija Mediana.

Zadnje projekcije: Na vrhu SMC, SDS, DeSUS