"Prihodnost bo digitalna," so prepričani v Novi Sloveniji. Foto:

Izgradnja ''digitalne infrastrukture'', kot sta širokopasovni dostop do svetovnega spleta velike hitrosti in brezžično omrežje četrte generacije (4G), je po njihovem mnenju ključnega pomena za našo dolgoročno blaginjo in konkurenčnost. "Prihodnost bo digitalna. Svet bo digitalen. Kdor ne bo digitalen, ga ne bo!" je prepričan predsednik sveta Nove Slovenije Jože Horvat.

Evropski svet je že maja 2010 sprejel Digitalno agendo za Evropo, ki je kot del strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujočo rast, za uspešen izhod iz gospodarske krize in za zagotovitev stabilne prihodnosti Evrope določila sedem prednostnih področij ukrepanja, med njimi vzpostavitev enotnega digitalnega trga, povečanje zaupanja v svetovni splet, okrepitev internetne varnosti in občutno povečanje hitrosti spletnega dostopa.

V davnini so gradili mesta in središča tam, kjer je bila voda. Naslednja faza v razvoju je bila ta, da so mesta in središča gradili tam, kamor je pripeljal vlak. Za prihodnost velja, da bodo središča tam, kjer bo na voljo širokopasovni dostop do svetovnega spleta. Prav zato digitalna agenda v ospredje postavlja širokopasovne povezave in storitve prek širokopasovnih povezav. Kar je v prejšnjem stoletju za Slovenijo pomenila elektrifikacija, zdaj pomeni širokopasovni dostop do svetovnega spleta, so prepričani v NSi-ju. Zato postavljajo ciljno hitrost internetnih povezav za leto 2020 na najmanj 30 Mbps za vse slovenske državljane, najmanj polovica slovenskih gospodinjstev pa naj bi do takrat imela internetne priključke s hitrostjo najmanj 100 Mbps.

J. B.