Če bo levica na volitvah dobila dovolj podpore za dvotretjinsko večino, po mnenju SDS-a obstaja nevarnost za
Če bo levica na volitvah dobila dovolj podpore za dvotretjinsko večino, po mnenju SDS-a obstaja nevarnost za "ustavni udar" v Sloveniji. Foto: BoBo

Podpredsednik SDS-a in evropski poslanec Milan Zver opozarja, da bi s spremembo ustave levica lahko podelila dodatne poslanske mandate predstavnikom narodov bivšega SFRJ-ja. To bi po Zverovih besedah namreč pomenilo dodatnih pet mandatov v DZ-ju in bi ogrozilo ustavno pravico do volitev, saj bi imelo 250.000 državljanov dvojno volilno pravico.

Na novinarski konferenci je še posvaril, da bi lahko levica tudi ponovno podržavila ne le gospodarstvo, temveč tudi šolstvo in zaostrila odnose z verskimi skupnostmi. Da se takšne "stranpoti" ne bi zgodile, je glavna odgovornost na SDS-u, je prepričan Zver. SDS pa je v volilni kampanji diskriminiran, meni Zver, ker je "iz igre" izločen njen predsednik Janez Janša, ki je v zaporu. Kampanja tako po njegovem mnenju ni poštena in svobodna.

Zver: Janša uživa mednarodno podporo
Zver je opozoril na mednarodno podporo, ki jo uživata SDS in njen predsednik. Dejal je, da tudi v tujini proces v zadevi Patria ocenjujejo kot političen, saj že zadnjih pet volitev sovpada s pomembnimi koraki v aferi. Ob tem je Zver spomnil na podporo pomembnih politikov iz Evropske ljudske stranke, v naslednjih dneh pa bodo presenetili še s podporo nekaterih tujih državnikov.

Stranka Mira Cerarja "predmoderna"
Glede morebitnega sodelovanja SDS-a s Stranko Mira Cerarja Zver močno dvomi, da bi si v Evropi želeli takšne koalicije, saj gre, "glede na tisto malo, kar vemo o programu stranke", za predmoderno stranko, ki ni proevropska.

Zver je še komentiral pismo Alenke Bratušek Vatikanu. Dejal je, da to ne prispeva k dvigu ugleda Slovenije v mednarodni javnosti.