Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemčija bo sprejela 25.000 Afganistancev, Nizozemska 3159, Španija in Francija po 2500, druge države pa manj.

"Mislim, da je to impresivno dejanje solidarnosti," je dejala komisarka. Po njenih besedah bi omogočanje več Afganistancem, da se priselijo na nadzorovan način, pomagalo preprečiti "nezakonite prihode".

Med sodelujočimi državami so še Belgija, Finska, Francija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Švedska in Španija.

Slovenije ni med petnajsterico, ki bodo sprejemale afganistanske begunce. Kot so za STA sporočili z notranjega ministrstva, "v tej shemi Slovenija ni podala zaveze".

Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi je sicer pred tem EU pozval, naj v petih letih sprejmejo 42.500 Afganistancev, a so nekatere članice Unije to zavrnile.

Al Džazira piše, da je iz Afganistana v države, bližje EU-ju, pobegnilo okoli 85.000 ljudi, talibanski prevzem oblasti avgusta pa bi skupaj s hudo sušo lahko povzročil nove odhode iz Afganistana.

V času umika ameriške vojske iz Afganistana po 20-letni prisotnosti v tej državi je 24 članic Unije sprejelo 28.000 evakuirancev.

40.000 beguncev iz Afganistana je le večji del 60.000 ljudi, ki jih bodo iz humanitarnih razlogov sprejele članice EU-ja, piše v dokumentu.

V okviru tega večjega števila bosta Francija in Švedska sprejeli 5000 in 4200 ljudi, ki pa ne bodo nujno Afganistanci. Belgija je recimo sporočila, da bo sprejela 425 Afganistancev in 1250 ljudi od drugod.