Hrvaški ribiči se bojijo, da je Hrvaška v pogajanjih opustila ekološko-ribolovno cono. Foto: EPA
Hrvaški ribiči se bojijo, da je Hrvaška v pogajanjih opustila ekološko-ribolovno cono. Foto: EPA
Piranski zaliv
Slovenija upa, da bo poglavje o ribištvu mogoče zapreti takoj, ko bo to mogoče. Foto: EPA

Hrvaški minister za kmetijstvo Petar Čobanković je poudaril, da gre za napačne interpretacije 13. poglavja pogajanj z EU-jem o ribištvu, zato se bo srečal z domačimi ribiči in jim pojasnil zadeve. "V sredo se bomo srečali in razjasnili vse dvome, posebej pa tiste, da bodo slovenski ribiči lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah," je dejal Čobanković in potrdil, da so članice Evropske unije izvzete iz uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC).

Ribiči: Ne potrebujemo slovenskega morja
Hrvaški ribiči so izrazili nezadovoljstvo zaradi informacij, da je Hrvaška v pogajanjih z EU-jem sprejela tudi ribiški del sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki dovoljuje tako ribolov slovenskim ribičem ob zahodni obali hrvaške Istre do Vrsarja kot hrvaškim ribičem v Piranskem zalivu. "Mi smo popolnoma nezainteresirani za ribolov v slovenskem morju, niti ne želimo, da bi slovenski ribiči lovili pri nas, kar je očitno njihov interes," je izjavil predsednik ceha ribičev pri hrvaški obrtniški zbornici Vladan Bojić.

Istrski ribiči opozarjajo, da bi bila lahko zaloga rib ob zahodni obali hrvaške Istre popolnoma uničena, ker je velika gneča pri ribolovu že brez približno 20 slovenskih ribičev, kolikor jih pričakujejo v hrvaškem morju. Posebej pa opozarjajo na možne posledice, če bodo v hrvaško teritorialno morje prišli italijanski ribiči.

Na Hrvaškem že nekaj časa poteka razprava o tem, da bi država morala javno objaviti stališča v pogajanjih z Unijo, kar vlada zavrača in pojasnjuje, da bo to storila, ko bodo končali tehnični del pogajanj. Hrvaška vlada je sprejela tudi poročilo o izpolnjevanju pogojev za zapiranje pogajalskega poglavja o konkurenci. Pravosodje in konkurenca sta ključni poglavji, ki jih mora Zagreb zapreti, če želi čim prej, predvidoma konec junija, končati pogajanja z Unijo.

Slovenija: Poglavje še preučujemo
Potem ko je Evropska komisija v sredo uradno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje za zaprtje pogajalskega poglavja o ribištvu, pa se je oglasilo slovensko zunanje ministrstvo. Sporočilo je, da še preučujejo to odločitev Evropske komisije, saj so dejali, da je Komisija vsebino poglavja šele pred kratkim dala na Svet EU-ja v obravnavo.

Slovenija bo formalno pridržke do zapiranja tega poglavja dvignila, ko se bo razprava končala in bodo skupno stališče EU-ja potrdila tudi vlada in pristojni odbori DZ, so zapisali na MZZ-ju. Kot so pojasnili, gre za normalen postopek, saj imajo ob predložitvi gradiva vse države pridržek, dokler ga ne preučijo. Gradivo v zvezi z zapiranjem poglavja za ribištvo je prišlo v obravnavo na svet šele pred dvema dnevoma, zato imajo pridržek še vse države. Slovenija bo torej podobno kot druge države članice proučila vse pomembne vidike tega poglavja, pri čemer upa, da ga bo mogoče zapreti takoj, ko bo to mogoče.

Na ministrstvu so še zapisali, da je ribiški del sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki dovoljuje tako ribolov slovenskim ribičem ob zahodni obali hrvaške Istre do Vrsarja kot hrvaškim ribičem v Piranskem zalivu, vsebovan v osnutku skupnega stališča EU-ja, kot ga je pripravila Komisija, ali je celotno besedilo za Slovenijo sprejemljivo, pa še preučujejo. Poudarili pa so, da ni nujno, da bo končna različica enaka predlogu komisije, saj je ta odvisna od razprave med državami članicami. In ko bo oblikovana, se bo Slovenija dokončno odločila in podala svoje soglasje ali pa ne.