Dogovor z EU-jem glede brexita, ki ga je izpogajala konservativna premierka Theresa May, je britanski parlament odločno zavrnil kar trikrat. Tokrat sicer formalno gledano ni šlo za tretje glasovanje o dogovoru, saj ni vključevalo glasovanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z Unijo o izstopu. Spodnji dom parlamenta je konec lanskega leta predlog sklenjenega dogovora z EU-jem prvič zavrnil januarja, drugič pa sredi marca. Foto: Reuters
Dogovor z EU-jem glede brexita, ki ga je izpogajala konservativna premierka Theresa May, je britanski parlament odločno zavrnil kar trikrat. Tokrat sicer formalno gledano ni šlo za tretje glasovanje o dogovoru, saj ni vključevalo glasovanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z Unijo o izstopu. Spodnji dom parlamenta je konec lanskega leta predlog sklenjenega dogovora z EU-jem prvič zavrnil januarja, drugič pa sredi marca. Foto: Reuters

Theresa May je po glasovanju izrazila obžalovanje, da je bil sporazum zavrnjen. Dejala je, da jo "globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije". "Združeno kraljestvo naj bi zdaj izstopilo 12. aprila ‒ čez samo 14 dni," je povedala.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je parlament že tretjič zavrnil dogovor, ki ga je z EU-jem sklenila konservativna premierka. Vprašal jo je, ali zdaj končno sprejema dejstvo, da poslanci ne podpirajo njenega sporazuma.

Kaj pomeni izid glasovanja?

Današnji izid glasovanja pomeni, da bo London zamudil rok, ki ga je EU postavil za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit.


Zdaj mora Theresa May Uniji do 12. aprila poslati prošnjo za daljšo preložitev brexita ali pa se bo ta dan zgodil brexit brez dogovora.


Po glasovanju je premierka dejala, da bo treba zdaj najti alternativno pot naprej, da ne pride do brexita brez dogovora, saj je parlament že izrazil voljo, da se to ne bi zgodilo.


Ob tem je opozorila, da bo to "skoraj zagotovo" pomenilo izvedbo evropskih volitev v Veliki Britaniji konec maja. V EU-ju bodo namreč od 23. do 26. maja volitve, na katerih britanski volivci in volivke v primeru predhodnega brexita ne bi več sodelovali.


Prvotni predvideni datum izstopa Velike Britanije iz EU-ja je bil sicer ravno 29. marec.

V ponedeljek, ko bodo znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, bodo imeli poslanci po njegovih besedah priložnost, da se odločijo o "boljšem dogovoru za prihodnost te države". "Dogovor se mora spremeniti. In če premierka tega ne more sprejeti, mora iti, izvesti pa je treba splošne volitve," je še poudaril.

Proti sporazumu je glasovalo tudi 34 konservativnih poslancev in poslank, za pa pet laburistov. Premierka je sicer skušala podporo dogovoru pridobiti tudi z obljubo, da bo po potrditvi sporazuma zapustila premierski položaj.

Trošt za MMC: "Ne razumejo resnosti razmer"
"Britanski poslanci in vlada so znova pokazali, da ne razumejo resnosti razmer, v katerih so se znašli. Podaljševanje agonije krepko zmanjšuje možnosti za urejen izstop iz EU-ja, neodgovorno ravnanje tako prinaša še dodaten korak v kaos,"
je današnje glasovanje za MMC komentiral radijski novinar Matjaž Trošt, dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja.

Evropska komisija: Verjeten brexit brez dogovora

Po glasovanju se je oglasila Evropska komisija, ki je sporočila, da "obžaluje" novo zavrnitev dogovora. Kot so dodali, je zdaj "verjeten" brexit brez dogovora 12. aprila. Do tega datuma ima London čas, da Unijo obvesti o naslednjih korakih.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem za 10. april sklical izredni vrh EU-ja o brexitu.

Poslanci so pred današnjim glasovanjem že dvakrat zavrnili dogovor o brexitu, ki poleg izstopnega sporazuma vključuje še politično izjavo o prihodnjih odnosih z EU-jem. Vlada je zato tretjič na glasovanje dala zgolj sporazum, kar je tudi omogočilo vnovično glasovanje. Predsednik poslanske zbornice John Bercow je namreč pretekli teden zavrnil možnost glasovanja o predlogu, ki ni bistveno spremenjen.

Zavrnjeni predlog izstopnega sporazuma določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom. Predlog za glasovanje pa ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z Unijo o izstopu.

Podpora je bila negotova

Andrea Leadsom, ki v parlamentu zastopa vlado, je poslance pred glasovanjem pozvala, naj podprejo sporazum in zagotovijo, da Velika Britanija zapusti EU 22. maja. Pojasnila je še, da bi s potrditvijo sporazuma samodejno sprožili preložitev brexita do tega datuma. Pogoj voditeljev EU-ja za preložitev do 22. maja je bila namreč zgolj potrditev sporazuma.

Severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado premierke Therese May, so že pred glasovanjem sporočili, da sporazuma ne bodo podprli. Moti jih predvsem irsko varovalo, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku. Dogovora niso podprli niti opozicijski laburisti.

Še tretjič zavrnjen predlog Therese May

"Trdi brexit, brexit zdaj"

Današnji dan je bil sicer sprva predviden kot datum izstopa Velike Britanije iz EU-ja, pred parlamentom pa se je zbralo na tisoče zagovornikov brexita, ki so izražali jezo nad premierko, vlado in poslanci ter poslankami, ker niso zagotovili, da bi Združeno kraljestvo zapustilo Unijo. V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije shoda.

"Trdi brexit, brexit zdaj. Theresa May je izdajalska krava," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vpila množica. Ljudje so nosili plakate z napisi, da je zaupanje v politike mrtvo, številni so nosili britanske, angleške in valižanske zastave.

Vzdušje je bilo na trenutke precej napeto, med demonstranti pa je bilo precej privržencev protipriseljenske stranke Ukip.

V Londonu so se zbrali tudi nasprotniki brexita. Londonski župan Sadiq Khan je sprožil avtobusno kampanjo pod geslom Vsi smo Londončani, med katero priseljencem v državo pojasnjuje, kakšne so njihove možnosti ob izstopu iz EU-ja.