Britanski premierki Theresi May zaenkrat še ni uspelo prepričati poslancev, naj podprejo ločitveni sporazum, ki je bil že dvakrat z odločno večino zavrnjen. Predvidoma v petek naj bi poskusila še tretjič. Foto: EPA
Britanski premierki Theresi May zaenkrat še ni uspelo prepričati poslancev, naj podprejo ločitveni sporazum, ki je bil že dvakrat z odločno večino zavrnjen. Predvidoma v petek naj bi poskusila še tretjič. Foto: EPA

Predtem je britanska premierka Theresa May dejala, da je pripravljena odstopiti, če bodo poslanci na današnjem zasedanju podprli izstopni sporazum. "Kmalu bomo začeli novo poglavje in graditi svetlejšo prihodnost. Vendar moramo predtem končati trenutno delo," je povedala Mayeva.

Britanski poslanci še brez preboja pri brexitu

Točnega datuma ni povedala, a je po navedbah BBC-ja volitve za novega vodjo konservativne stranke pričakovati junija.

Theresa May še nima dovolj podpore za tretje glasovanje

Glasovanje o osmih možnostih

Predsednik parlamenta John Bercow je za glasovanje izbral osem od 16 možnosti, ki so jih vložili poslanci.

Prva možnost je predvidevala, da Velika Britanija 12. aprila zapusti EU brez dogovora, naslednja, imenovana enotni trg 2.0, je predvidela obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta). Poslanci so glasovali tudi o možnosti, ki predvideva pridružitev Evropskemu združenju za prosto trgovino, Velika Britanija pa bi upoštevala pravila Evropskega gospodarskega prostora. Bercow je za glasovanje izbral tudi možnost, ki predvideva carinsko unijo z EU-jem, ter načrt laburistične stranke za brexit, ki predvideva stalno carinsko unijo in tudi tesno povezanost z evropskim enotnim trgom.

Mayeva pripravljena odstopiti

Poslanci so glasovali še o preklicu izstopa, če parlament do dne brexita ne bi podprl ne izstopnega sporazuma ne izstopa brez dogovora, ter o izvedbi referenduma o izstopnem sporazumu in politični deklaraciji o prihodnjih odnosih. Zadnja možnost je govorila o tem, da bi Otok v proračun EU-ja prispeval do konca leta 2020, z Unijo pa bi se dogovorili za dveletno obdobje, v katerem bi imele dobrine iz Velike Britanije popoln dostop do EU-ja.

Predlogi brez večine

Nobeden od predlogov pa ni dobil večine. Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji. Za prvega je glasovalo 268 poslancev, proti jih je bilo 295, za drugega pa 264 poslancev, 272 pa jih je bilo proti.

Prihodnost je neznanka

Premierka Theresa May sicer upa, da bo parlament še ta teden le podprl ločitveni sporazum, ki ga je izpogajala z EU-jem in ki ga je do zdaj že dvakrat zavrnil. Če bi se to zgodilo, bi Velika Britanija EU zapustila 22. maja, sicer pa je nov datum brexita 12. april. Po prvotnem načrtu bi se moral brexit zgoditi že ta petek.

Severnoirski DUP proti ločitvenemu sporazumu
Mayeva lahko, potem ko je danes napovedala, da bo v primeru podpore dogovoru z EU-jem zapustila vodenje vlade in stranke, računa na večjo podporo v lastnih konservativnih vrstah, a severnoirska stranka DUP, ki vladi zagotavlja večino, je zvečer sporočila, da sporazuma ne more podpreti.