Zagovorniki brexita pred britanskim parlamentom zahtevajo takojšen odhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, ki je bil sprva predviden za 29. marec. Foto: EPA
Zagovorniki brexita pred britanskim parlamentom zahtevajo takojšen odhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, ki je bil sprva predviden za 29. marec. Foto: EPA

"Predlog je nov in bistveno drugačen," je po poročanju BBC-ja dejal predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow, ki je prejšnji teden zavrnil ponovno glasovanje o dogovoru o izstopu, ki ni bistveno spremenjen. Vlada je zdaj vložila predlog, ki predvideva zgolj glasovanje o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu, ki določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom.

Predlog za glasovanje pa ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z EU-jem. Do zdaj so poslanci dvakrat zavrnili celoten dogovor, torej izstopni sporazum in politično izjavo.

Še eno glasovanje o brexitu v soboto

Čas do 12. aprila

"Vse poslance pozivam, da podprejo sporazum in zagotovijo, da zapustimo EU 22. maja, ter s tem ljudem in podjetjem dajo gotovost, ki jo potrebujejo," je ob predstavitvi predloga povedala Andrea Leadsom, ki v parlamentu zastopa vlado. Pojasnila je še, da bodo s potrditvijo sporazuma avtomatično sprožili preložitev brexita do 22. maja.

Potrditev tega sporazuma do petka je namreč pogoj voditeljev EU-ja za preložitev brexita do tega datuma. Če ga ne bodo potrdili, bo moralo Združeno kraljestvo do 12. aprila predstaviti alternativno rešitev ali pa bo takrat izstopilo brez dogovora.

Do sporazuma še vedno precejšen odpor

Opozicijski laburisti so bili v prvem odzivu kritični do predloga vlade. Tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado premierke Therese May, so sporočili, da ne bodo podprli sporazuma. Pod vprašajem je sicer še vedno tudi podpora zagovornikov brexita v vrstah premierkinih konservativcev.

Tudi če bodo poslanci podprli sporazum, pa dogovora o izstopu ne bodo mogli ratificirati, saj morajo potrditi oba njegova dela, torej tudi politično izjavo. Lahko sicer spremenijo tudi zakonodajo, tako da potrditev izjave ni pogoj za ratifikacijo, navaja BBC.

Evropska komisija: Po osmih "ne" zdaj potrebujemo "da"
V Evropski komisiji po glasovanju v britanskem parlamentu v sredo pričakujejo, da jih bo britanska vlada obvestila o nadaljnjih korakih. "Po osmih 'ne' zdaj potrebujemo 'da'," je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Komisija sicer upošteva glasovanja, ki so del političnega procesa v Združenem kraljestvu.