Številni Britanci se še vedno zavzemajo, da Združeno kraljestvo ne bi izstopilo iz EU-ja. Foto: Reuters
Številni Britanci se še vedno zavzemajo, da Združeno kraljestvo ne bi izstopilo iz EU-ja. Foto: Reuters
Sorodna novica Britanci brez vizumov za krajša potovanja, novi pogoji za potovanja ljubljenčkov

Predlog zakona, ki ga je predlagala laburistka Yvette Cooper, mora potrditi še lordska zbornica, sicer pa bo Bruselj tisti, ki bo imel zadnjo besedo, piše BBC. Namen Cooperjeve je bil preprečiti brexit brez dogovora. Pri tem so jo poslanci podprli s 313 glasovi za odlog brexita proti 312.

Zadnje glasovanje v nizu so izvedli v sredo po "konstruktivni pojasnjevalni razpravi" med konservativno premierko Thereso May in vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. Mayeva je sicer že v torek napovedala namero za ponovno preložitev brexita.

Po osnutku zakona bo tako morala britanska premierka zaprositi EU za podaljšanje 50. člena pogodbe o Evropski uniji po 12. aprilu, ko bi moralo Združeno kraljestvo po že tako podaljšanem roku (sprva je bil izstop načrtovan 29. marca) izstopiti. A s tem se mora strinjati vse preostalih 27 držav članic EU-ja.

Premierka Mayeva se je danes znova sestala s Corbynom, po dolgih pogovorih, trajali so štiri ure in pol, so iz njenega urada sporočili, da se bodo pogovori nadaljevali tudi v petek.

Čas do 22. maja, in nič več

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pri tem dal Londonu novo priložnost. Če bo britanski parlament do že omenjenega 12. aprila potrdil ločitveni sporazum z vzdržno večino, je še mogoča kratka preložitev brexita do 22. maja, je dejal. A to je skrajni rok, opozarja Juncker, po tem datumu kratka preložitev ne bo več mogoča.

Nemška kanclerka Angela Merkel je med četrtkovim obiskom v Dublinu zagotovila, da si bo skupaj z evropskimi partnerji prizadevala za urejen izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. Skupaj z irskim premierjem Leom Varadkarjem sta se strinjala, da ločitveni sporazum predstavlja dober kompromis,

Britanci z ukrepi v primerih zamud v pristaniščih, motenj v prometu ...
Medtem je britanska policija javnost pozvala, naj ne podpihuje napetosti glede izstopa. Ob tem so navedli, da je na posredovanje ob morebitnem kaosu pripravljenih več kot 10.000 policistov. V nacionalnem svetu policijskih načelnikov so poudarili, da usklajujejo skupni dogovor na državni ravni ob morebitnih težavah, ki bi utegnile spremljati brexit. Med temi so navedli zamude v pristaniščih, motnje v prometu in pomanjkanje blaga. Za posredovanje ob morebitnem kaosu so po njihovih navedbah usposobili več kot 10.000 policistov. Kot so dodali, so priprave na posredovanje vsebovale tudi najslabše mogoče scenarije.

Na policijo se je sicer že v januarju obrnilo več deset poslancev za zaščito pred grožnjami, povezanimi s političnimi delitvami glede brexita. Poveljnik londonske policije, ki skrbi za varovanje politikov, je pojasnil, da so poslance že pozvali, naj si zagotovijo primerno, sorazmerno in učinkovito varnostno svetovanje in zaščitne ukrepe. Vodja konservativcev v poslanski zbornici Andrea Leadsom pa je dejala, da v tem mesecu pričakuje bistveno poostreno varovanje poslopja.

Britanski poslanci za preprečitev brexita brez dogovora

Poslanci proti brexitu brez dogovora