Britanska poslanska zbornica je že drugič zavrnila ločitveni sporazum z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Britanska poslanska zbornica je že drugič zavrnila ločitveni sporazum z Evropsko unijo. Foto: Reuters

Britanski parlament se je s 312 glasovi proti 308 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. To glasovanje odpira pot za vložitev prošnje za preložitev brexita.

Odločitev ni zavezujoča in ne izključuje možnosti, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU-ja. Pomeni pa, da imajo poslanci možnost, da glasujejo o preložitvi brexita, in sicer že v četrtek, piše BBC. Če bodo poslanci preložitev brexita sprejeli, in ga bo potrdil tudi EU, Združeno kraljestvo ne bo zapustilo EU-ja 29. marca, kot je bilo načrtovano. V četrtkovem glasovanju bodo odločali o tem.

Preložitev brexita do 30. junija

Kot piše v vladnem predlogu, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, bo britanska vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitven sporazum, zaprosila za enkratno preložitev brexita do 30. junija.

Če pa parlament do 20. marca ne bo potrdil ločitvenega sporazuma, bo morala britanska vlada na vrhu EU-ja, ki se bo začel 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo preložitev trajala. Ob tem vlada opozarja, da bi kakršnakoli preložitev brexita po 30. juniju zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve. "Ne verjamem, da je to pravi rezultat," je ocenila britanska premierka Theresa May.

Še vedno možen razpisa referenduma

Dodala je, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU-jem ali pa bi organizirali drugi referendum, "a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom". Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.
Vodja laburistov Jeremy Corbyn je napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Evropska komisija: Ni dovolj le glasovati proti brexitu brez dogovora

Evropska komisija je po glasovanju britanskega parlamenta spomnila, da so s premierko Thereso May že sklenili dogovor. "Da se vzame brexit brez dogovora z mize, ni dovolj le, da se glasuje proti izhodu brez dogovora, treba je tudi podpreti nek dogovor," so dejali v Bruslju.
"S premierko smo se dogovorili o sporazumu in EU je pripravljena, da ga podpiše".

Padec funta, dražji uvoz

Če ne bo dogovora, vlada napoveduje, da bi bilo do 12 mesecev 87 odstotkov vrednosti uvoza v Združeno kraljestvo upravičenih do carinske 100-odstotne olajšave. Zdaj je do tega upravičenih 80 odstotkov vrednosti uvoza. Po novem sistemu bi bilo 82 odstotkov uvoza iz EU-ja necarinjenega (zdaj to velja za celoten uvoz iz EU-ja), carin pa ne bi bilo za 92 odstotkov uvoza od drugod po svetu (zdaj to velja za 56 odstotkov tega uvoza).

Določene protekcije bi veljale za britanske proizvajalce, vključno s proizvajalci avtomobilov, govedine, ovčjega in prašičjega mesa, perutnine in mlečnih proizvodov.

Odprava carin na uvožene dobrine bi omilila udarec za britanske potrošnike zaradi pričakovanega porasta inflacije, če ne bo dogovora o brexitu, ta pa bi verjetno povzročil padec vrednosti funta in podražil uvoz.

Česa si želi Združeno kraljestvo?

Obenem bi tak razvoj izpostavil številne proizvajalce cenejši konkurenci iz tujine, nizke ali nične carine pa bi Združenemu kraljestvu odvzele orožje za doseganje popuščanja drugih držav v prihodnjih trgovinskih pogajanjih, še pojasnjuje Reuters.

Vsi proti trdi meji, spor zaradi varovala

Na meji na irskem otoku pa vlada ne bo uvajala novih nadzorov ali pregledov blaga na poti iz Irske v Severno Irsko. Tudi ta ukrep bi bil začasen in enostranski, sporoča London. Za blago, ki bi prihajalo iz Irske v Severno Irsko, sicer ne bi veljal nov carinski režim.

Ob tem bi Združeno kraljestvo pozvalo k takojšnjim pogovorom z Evropsko komisijo in irsko vlado glede dolgoročnega dogovora za izogibanje trdi meji.

Tako Združeno kraljestvo kot Irska in EU so sporočili, da se želijo izogniti fizičnim pregledom na meji, ki je bila pred sporazumom iz leta 1998 zaznamovana z vojaškimi nadzornimi točkami. Ta sporazum je končal tri desetletja nasilja na tem območju. Predmet spora pa ostaja t. i. irsko varovalo oziroma mehanizem, ki bi preprečil takšen nadzor na meji.

Evropski poslanci: Zamik brexita brez pojasnil ni mogoč

Številni britanci nasprotujejo izstopu države iz EU-ja. Foto: Reuters
Številni britanci nasprotujejo izstopu države iz EU-ja. Foto: Reuters

V razpravi so tudi evropski poslanci opozarjali, da preložitev brexita brez vnaprejšnjih jasnih odgovorov ni mogoča. Za preložitev "niti za en dan" ne vidimo nobene možnosti, če se London ne izreče, kaj želi s tem doseči, čas za to pa ima do vrha EU-ja, je v Strasbourgu dejal vodja največje politične skupine EPP Manfred Weber.

Vodja politične skupine S & D Udo Bullman se je medtem zavzel za drugi referendum o izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja. Če poslanke in poslanci v britanskem parlamentu ne morejo preseči delitev in sprejeti odločitve, dolgujejo britanskemu narodu drugi referendum, je poudaril. Guy Verhofstadt, vodja politične skupine Alde, je izrazil upanje, da bo parlament nocoj zavrnil možnost brexita brez dogovora, a poudaril, da nasprotuje preložitvi britanskega izstopa brez jasnih odgovorov Londona.

Drugemu referendumu, ki je po njegovem najboljša rešitev iz trenutnega položaja, je naklonjen tudi Hans-Olaf Henkel (ECR). Po njegovem mnenju ni res, da ni boljše rešitve od ločitvenega dogovora: obstaja boljši način, to je zadržati Združeno kraljestvo in mu omogočiti, da nadzoruje migracije.