Britanski poslanci so znova, tokrat s 149 glasovi razlike, zavrnili dogovor o brexitu z Evropsko unijo. Foto: Reuters

Britanska premierka je po glasovanju izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo v sredo glasovali še o možnosti brexita brez dogovora. Dejala je, da se zaveda "mogoče škode" izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti tej možnosti, k temu pa je pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta, ki so zdaj pred "nezavidljivo izbiro".

Pred britanskim parlamentom so se zbrali nasprotniki brexita. Foto: Reuters

Če bo parlament zavrnil tudi to možnost, sledi glasovanje, ali naj brexit – načrtovan za 29. marec – prestavijo. Z odlogom bi se morale soglasno strinjati tudi članice EU-ja.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je po porazu premierko že pozval, naj razpiše splošne volitve.

EU: Storili smo vse, kar smo lahko

EU je storil vse, kar je lahko, da bi rešil sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Unije. Izhod iz slepe ulice se lahko najde samo v Britaniji. Priprave na brexit brez dogovora so zdaj pomembnejše kot kadar koli, so poudarki glavnega pogajalca Unije o brexitu Michela Barnierja po ponovni zavrnitvi sporazuma v britanskem parlamentu.

Bruselj kljub temu še naprej vztraja pri izstopnem sporazumu, vključno z irskim varovalom, ki zagotavlja, da na irskem otoku ne bo trde meje, in ohranja integriteto enotnega trga, razen oziroma dokler ne bo alternativne ureditve, je sporočila tiskovna služba predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

"Nadaljevali bomo priprave na brexit brez dogovora in zagotovili pripravljenost v primeru takšnega scenarija," je poudaril tudi Tuskov govorec.

Mayeva še v ponedeljek v Bruslju

Britanska premierka je še v ponedeljek odhitela v Bruselj, kjer se je srečala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in glavnim pogajalcem EU-ja za brexit Michelom Barnierjem ter dosegla pravno zavezujoče spremembe sporazuma z EU-jem glede irskega varovala.

Kljub temu ji ni uspelo prepričati dovolj britanskih poslancev, čeprav je tokratni poraz s 149 glasovi razlike precej blažji od januarskega, ko je bila razlika kar 230 glasov, poroča BBC.

Zagovorniki brexita iz vrst britanske konservativne stranke, severnoirski unionisti (DUP) in laburisti so že pred glasovanjem napovedali, da ne bodo podprli sporazuma o brexitu.

Britanski premierki tudi v drugem poskusu ni uspelo prepričati poslancev, da bi podprli dogovor z EU-jem. Foto: Reuters

Državni pravobranilec: Tveganje za ujetost v irskem varovalu ostaja

Državni pravobranilec Jeffrey Cox je pred glasovanjem dejal, da ponedeljkov dogovor Londona z EU-jem sicer zmanjšuje tveganje za to, da bi Velika Britanija za nedoločen čas in neprostovoljno ostala ujeta v irskem varovalu, a da pravno tveganje, da država ne bo imela pravnih sredstev za izstop iz tega varovala brez soglasja EU-ja, ostaja nespremenjeno. Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo med Severno Irsko in Irsko po predvidenem izstopu države iz EU-ja 29. marca.

Mnenje pravobranilca je ključno pred večernim glasovanjem. Foto: Reuters

Če je želja obeh strani po dogovoru iskrena, je zelo verjetno, da bosta našli rešitev, s katero se bosta izognili uveljavitvi varovala, je dejal Cox. Ponovil je, da gre pri odločitvi, ali podpreti dogovor, za politično presojo. Sam pa je menil, da bi bilo prav, da bi dogovor podprli.

Britanska premierka in predsednik Evropske komisije na tiskovni konferenci po ponedeljkovih pogajanjih, ki so se zavlekla pozno v noč. Foto: Reuters

Juncker: "Tretje možnosti ne bo"

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na skupni novinarski konferenci z britansko premierko v Strasbourgu potrdil, da so se dogovorili o pravno zavezujočem instrumentu o ločitvenem sporazumu, ki daje "pravna zagotovila o naravi irskega varovala". To varovalo naj tako ne bi moglo ostati veljavno za vselej, po drugi strani pa dogovor zagotavlja tudi, da bo meja na Irskem otoku ostala odprta.

Theresa May je zatrdila, da bodo na podlagi tega dogovora lahko sprožili pravni spor proti EU-ju, če bi skušala Unija zadržati Združeno kraljestvo v irskem varovalu za nedoločen čas.

Tudi Juncker je pred glasovanjem britanski parlament pozival, naj dogovor podpre, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da brexita sploh ne bo. "Tretje možnosti ne bo", je zatrdil Juncker. "Ne bo dodatnih pojasnil interpretacij in ne dodatnih zagotovil na zagotovila," je dejal.

Preložitev brexita zahteva tudi soglasno strinjanje EU-ja

Če bodo britanski poslanci zavrnili tudi brexit brez dogovora z EU-jem, bi preložitev brexita moralo soglasno potrditi tudi preostalih 27 članic EU-ja, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal. Voditelji članic Unije se bodo znova sestali na vrhu v Bruslju prihodnji teden 21. in 22. marca.