EU predvideva uvedbo carin tudi na ikonične motocikle Harley Davidson. Foto: Reuters
EU predvideva uvedbo carin tudi na ikonične motocikle Harley Davidson. Foto: Reuters
Steklenice
Države članice EU-ja morajo biti glede uvedbe carine na določen izdelek soglasne. Na seznamu ameriških proizvodov naj bi se znašel tudi viski. Foto: Reuters
Jeklo
ZDA so s prvim junijem uvedle 25-odstotno zvišanje carin na jeklo in desetodstotno zvišanje carin na aluminij. Foto: Reuters

Evropska komisija je na tedenskem kolegiju podprla uvedbo dodatnih carin na ves seznam ameriških proizvodov, o katerem je maja obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), je sporočil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Usklajevanje s članicami naj bi se končalo do konca meseca, tako da bodo nove carine začele veljati julija, je še pojasnil.

ZDA so po dvakratnem začasnem izvzetju Unije iz 25-odstotnih uvoznih carin na jeklo in desetodstotnih na aluminij s 1. junijem nove carine uvedle tudi za EU, grozijo pa tudi z dodatnimi carinami na avtomobile.

EU lahko v skladu s pravili WTO-ja uvede izravnalne ukrepe, ki so sorazmerni škodi, povzročeni zaradi ameriških ukrepov. Ameriške carine prizadenejo izvoz EU-ja v vrednosti 6,4 milijarde evrov.

EU bo carine uvajal po fazah
V prvi fazi bo EU uvedel ukrepe v vrednosti do 2,8 milijarde evrov. Preostale izravnalne ukrepe v vrednosti 3,6 milijarde evrov pa lahko uvede v drugi fazi – čez tri leta oziroma če ali ko WTO presodi, da so ameriški ukrepi neskladni s pravili. Unija je sicer 1. junija pred WTO-jem sprožila postopek za ugotavljanje skladnosti.

Za vsako fazo evropskih povračilnih ukrepov je pripravljen seznam ameriških proizvodov, za katere lahko Evropska unija uvede dodatne carine. V drugi fazi bi lahko na primer za neki proizvod, za katerega je v prvi fazi uvedla 25-odstotne carine, uvedla še dodatne 25-odstotne carine.

Viski, motorji, tobak ...
Na seznamu ameriških proizvodov, za katere naj bi Unija julija uvedla 25-odstotne carine, so med drugim viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa (npr. ikonski motocikli Harley Davidson), pomarančni sok, brusnice in tobačni ter tekstilni izdelki.

Ali bo Unija dejansko uvedla dodatne carine za vse proizvode na prvem seznamu, trenutno ni jasno. Mogoče je namreč, da se članice v nadaljnjih postopkih usklajevanja dogovorijo, da kakšnega izvzamejo.

Unija o ukrepih odloča v komitološkem postopku, v okviru katerega je mogoče predlog komisije zavrniti s kvalificirano večino proti. Ali bo potrebna razprava na ministrski ravni ali celo na vrhu, za zdaj ni jasno.

Viri pri komisiji sicer poudarjajo, da je seznam ameriških proizvodov potrjen s soglasjem članic, soglasnost pa pričakujejo tudi v prihodnje.

Dodatne carine so eden izmed treh vrst protiukrepov. Poleg tega je EU 1. junija sprožil postopek pred WTO-jem. Pripravljajo tudi ukrepe za zaščito trga pred rastjo ponudbe jekla in aluminija, ki bi bila posledica preusmeritve izvoza iz drugih držav zaradi uvoznih carin ZDA.

ZDA so pred kratkim začele tudi proces za uvedbo dodatnih carin na avtomobile, ki bi prizadele desetkrat več trgovine kot dodatne carine na jeklo in aluminij.

Podpisnice iranskega sporazuma proti sankcijam ZDA
Francija, Nemčija, Velika Britanija in Evropska unija so na ZDA naslovile uradno zahtevo, naj njihova podjetja izvzamejo iz ukrepov, ki bodo posledica novih ameriških sankcij proti Iranu.

"Kot zavezniki pričakujemo, da se bodo ZDA vzdržale ukrepov, ki bi škodili varnostnim interesom Evrope," piše v pismu, naslovljenem na ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in ministra za finance Stevena Mnuchina.

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je pojasnil, da tri evropske države – skupaj z Rusijo in Kitajsko podpisnice sporazuma – in EU zahtevajo od ZDA, da izvzamejo evropska podjetja, ki opravljajo legitimno trgovino v Iranu, iz vseh ekstrateritorialnih ameriških sankcij.

EU za ohranitev sporazuma, Iran bogati uran
Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji mesec ZDA umaknil iz sporazuma in napovedal nove sankcije proti Iranu ter kazenske ukrepe za podjetja, ki bodo z Iranom poslovala. Evropski voditelji si medtem prizadevajo za ohranitev težko doseženega sporazuma o iranskem jedrskem sporazumu, v skladu s katerim je islamska republika omejila svoje jedrske dejavnosti v zameno za ublažitev gospodarskih sankcij, Iran pa medtem znova vzpostavlja svojo infrastrukturo za bogatenje urana.