Dombrovskis je dejal, da se je Evropska unija odzvala hitro in enotno. Foto: EPA
Dombrovskis je dejal, da se je Evropska unija odzvala hitro in enotno. Foto: EPA

"Sprožitev postopka pred WTO ni nekaj, kar smo naredili z lahkim srcem," je na Twitterju sporočil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Za ta korak so se odločili, ker jim v več poskusih ni uspelo težave rešiti dvostransko, je še pojasnil.

Litva je julija lani dovolila Tajvanu, da odpre diplomatsko predstavništvo v Vilni, kar je razjezilo Peking, ki Tajvan dojema kot del Kitajske in ki je zato prepovedal uvoz vseh izdelkov, ki so povezani z Litvo. Peking je ustavil uvoz vseh izdelkov, ki so bili izdelani v Litvi ali z litovskimi deli.

Uvoz upadel za 91 odstotkov

Evropska komisija je v preteklih tednih zbrala dokaze o različnih oblikah kitajskih omejitev, med drugim ustavitev uvoza litovskih izdelkov in izvajanje pritiska na evropska podjetja, naj ne uporabljajo litovskih delov pri izdelkih, ki jih izvažajo na Kitajsko. Bruselj trdi, da je decembra lani izvoz iz Litve na Kitajsko upadel za kar 91 odstotkov v primerjavi z decembrom leta 2020. Najbolj prizadeta področja so farmacija, elektrotehnika in prehrambni sektor. Poudarili so, da so takšne prakse glede na pravila WTO-ja nezakonite in da so vsi poskusi, da bi težavo rešili dvostransko, propadli.

Stavba tajvanskega predstavništva v Litvi. Foto: EPA
Stavba tajvanskega predstavništva v Litvi. Foto: EPA

Evropska unija je s sprožitvijo postopka pred WTO-jem pokazala dodatno podporo Litvi. Dombrovskis je v izjavi dodal, da bodo še naprej zasledovali diplomatsko rešitev, o težavi pa nameravajo v prihodnjih tednih govoriti s kitajskimi kolegi.

Peking: Očitki nimajo podlage

Kitajska je v odzivu ocenila, da očitki nimajo podlage in niso konsistentni. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Žao Lidžjan je dejal, da je težava med Kitajsko in Litvo politična, ne gospodarska. Poteze Litve so označili kot "poskus ugrabitve odnosov med Kitajsko in Evropsko unijo".

Obravnava tovrstnih primerov pred WTO-jem je počasen proces, ki lahko traja več let. Najprej bodo na WTO-ju začeli 60-dnevno obdobje posvetovanj z obema stranema. Če se spor v tem času ne bo rešil, lahko EU zaprosi, da WTO o sporu poda svojo odločitev, a trgovinska organizacija je pri presojanju izredno počasna.

Tudi litovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da upa, da se bo trgovinski spor rešil s pogovori med Pekingom in Brusljem.

Evropska komisija sprožila postopek proti Kitajski