V Bruslju pravijo, da gre za predlog največje reformo za dobrobit živali v zadnjih 20 letih. Foto: EPA
V Bruslju pravijo, da gre za predlog največje reformo za dobrobit živali v zadnjih 20 letih. Foto: EPA

Kot so sporočili iz Bruslja, predlagajo prenovo pravil EU-ja za prevoz živali, s čimer naj bi zagotovili boljše počutje 1,6 milijarde živali, ki se vsako leto prevažajo v Uniji in iz nje. Nova pravila odražajo najnovejša znanstvena dognanja in tehnološki razvoj, so zatrdili.

Osredinjajo se na več področij. Prvo je skrajšanje potovalnega časa, pri čemer bo treba živali med daljšimi vožnjami raztovoriti za počitek, hranjenje in napajanje. Posebna pravila so predvidena za živali za zakol ter za ranljive živali, kot so breje živali.

V načrtu je povečanje minimalnega prostora za različne živali, pri čemer bo treba ta prostor prilagajati njihovim vrstam.

Za prevoz pri ekstremni temperaturi bodo veljali strogi pogoji, vključno z omejitvami v času temperature nad 30 stopinj Celzija le na nočni čas. Cestna vozila bodo morala biti glede na predlog ob temperaturi pod nič stopinj Celzija pokrita, kroženje zraka v prostoru za živali pa nadzorovano, da bodo živali zaščitene pred izpostavljenostjo vetru. Če bo temperatura nižje od pet stopinj Celzija, potovanje ne bo smelo preseči devet ur.

Napoveduje se tudi zaostritev pravil za izvoz iz EU-ja, vključno z boljšim nadzorom v tretjih državah, ko gre za izpolnjevanje enakovrednih standardov, kot veljajo v EU-ju.

Vzreja psov in mačk bo bolj nadzirana. Foto: EPA
Vzreja psov in mačk bo bolj nadzirana. Foto: EPA

Trgovina z mački in psi vredna 1,3 milijarde evrov letno

Nova pravila o dobrobiti in sledljivosti psov in mačk bodo medtem po navedbah Evropske komisije prvič vzpostavila enotne standarde EU-ja za vzrejo, namestitev in ravnanje s temi živalmi v obratih za vzrejo, trgovinah za male živali in zavetiščih.

Sledljivost psov in mačk bo okrepljena tudi z obvezno identifikacijo in registracijo v nacionalnih zbirkah podatkov, s čimer želijo v Bruslju omejiti nezakonito trgovino in izboljšati nadzor nad razmerami za dobrobit živali v obratih.

Članice EU-ja bodo morale skrbnikom živali zagotoviti usposabljanja, vsi, ki bodo kupovali psa ali mačko, pa bodo obveščeni o pomenu odgovornega lastništva.

Kot so pojasnili v Bruslju, je trgovina s psi in mačkami v zadnjih letih močno porasla, letno v Uniji nanese okoli 1,3 milijarde evrov. Ob tem se je ob rasti spletnega trga povečala nezakonita trgovina, ki zdaj predstavlja 60 odstotkov vse prodaje psov in mačk v EU-ju.

Evropska komisija predlaga še nadaljnje korake za obravnavanje evropske državljanske pobude Evropa brez krzna. Ta se zavzema za prepoved gojenja živali za krzno in prodajo izdelkov s takim krznom na enotnem trgu. Komisija je pobudi naklonjena. Ugotavlja namreč, da dobro počutje živali še vedno močno skrbi evropske državljane.

Zakonodajni predlogi komisije zdaj romajo v Evropski parlament in Svet EU-ja. O njih se bo do marca 2025 izrekla tudi Evropska agencija za varnost hrane (Efsa). Spremembe so bile sicer napovedane v okviru strategije Od vil do vilic, ki predstavlja načrt EU-ja za zeleni prehod na področju kmetijstva.