Najverjetnejši mandatar za sestavo vlade se je oglasil s pozivom Bratuškovi, naj se o kandidatu posvetuje z njim in z drugimi novoizvoljenimi strankami. Foto: BoBo
Najverjetnejši mandatar za sestavo vlade se je oglasil s pozivom Bratuškovi, naj se o kandidatu posvetuje z njim in z drugimi novoizvoljenimi strankami. Foto: BoBo
Bitka za komisarsko mesto se nadaljuje

Vlada Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, namreč namerava še pred nastopom naslednje vlade sama poslati v Bruselj slovenski predlog za komisarja.

Stranka Mira Cerarja, katere predsednik je najverjetnejši kandidat za sestavo nove vlade, pa opozarja, da se mandat nove Evropske komisije pokriva s prihajajočim mandatom slovenske vlade.

Zato je zelo pomembno, da izbira komisarja sovpada z mnenji političnih strank, ki bodo prihodnjo vlado tvorile, je Cerar zapisal v sporočilu za javnost. Vladi, ki opravlja tekoče posle, zato predlaga čimprejšnji sestanek z novoizvoljenimi strankami in posvetovanje o mogoči izbiri.

Stališče SMC-ja je, da mora biti kandidat za evropskega komisarja oseba z visoko integriteto, odličnim poznavanjem tujih jezikov in z dovolj profesionalnega znanja.

Cerar za nestrankarske kandidate
Vsa imena, ki so bila v zadnjih dneh "javnosti posredovana prek medijev", po mnenju SMC-ja ne uživajo zadostne podpore. Zato predlagajo, da se razprava o izbiri osredini predvsem na nestrankarske kandidate, pri tem pa naj se njihovo ime javnosti razkrije le ob predhodnem soglasju.
Poslanec NSi-ja Jožef Horvat pa je na današnji novinarski konferenci predlagal, naj vlada še pred tem oblikovanjem odbora za evropske zadeve opravi pogovor s predstavniki SDS-a, NSi-ja in SLS-a, ki so na evropskih volitvah osvojili pet od osmih slovenskih poslanskih sedežev. Od teh treh strank naj nato poskuša dobiti predlog za novega komisarja iz Slovenije.

Vlada bi potem predlog posredovala na odbor za zadeve EU-ja in z njim ime kandidata za člana Evropske komisije tudi uskladila. Horvat sicer o tem s Cerarjem še ni govoril. "Komisar iz Slovenije ni kdor si bodi. To je izjemno pomembna funkcija, ena najpomembnejših institucij Evropske unije," je poudaril Horvat. Zanj bi bilo nesprejemljivo, da bi vlada brez soglasja DZ-ja in z minimalno večino glasov v vladi določila komisarja iz Slovenije. Horvat, ki s svojim predlogom še ni seznanil SDS-a in SLS-a, o konkretnih imenih ni želel govoriti.

Bratuškovi možnosti kopnijo
Možnosti, da bi Bratuškova za komisarko predlagala kar samo sebe, vlada v odhodu pa bi to potrdila, premierka ni zanikala. Še več, poudarjala je, da bi bilo treba v Evropsko komisijo imenovati več žensk. Ta scenarij pa postaja manj verjeten ob dejstvu, da ji je koalicijski SD pri tem javno odrekel podporo.

V SD-ju so kot mogoče kandidate predlagali stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji Rada Genoria, evropsko poslanko Tanjo Fajon in ministrico v odhodu Anjo Kopač Mrak.

Delo je pripravljen nadaljevati tudi zdajšnji evropski komisar Janez Potočnik.

Bitka za komisarsko mesto se nadaljuje