EU Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odreka legitimnost. Zavzema se za čimprejšnje predsedniške volitve v Venezueli in obsoja odvzem poslanske imunitete Guaidoju kot kršitev venezuelske ustave, kar spodkopava možnosti za resno rešitev krize v državi. Foto: Reuters

Slovenija je s svojimi stališči do Venezuele ves čas na pravi strani, je poudaril zunanji minister Miro Cerar. Razprava v Sloveniji je po njegovi oceni očitno izrazito ideološko motivirana in nima nobene povezave z željo po humanitarni pomoči ljudem.

Tok dogodkov po besedah zunanjega ministra Mira Cerarja dokazuje, da je Slovenija z opredelitvijo stališč do krize v Venezueli, ki vključujejo prepoznanje predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika države, krenila po pravi poti, na kateri je treba vztrajati.

Slovenska stališča do Venezuele so tudi uresničevanje zunanje politike v skladu z deklaracijo iz leta 2015, po kateri je mesto Slovenije v jedru EU-ja, saj so sorodna stališčem Francije, Nemčije in Beneluksa, je poudaril.

Maduro na napačni strani zgodovine

Tisti, ki se postavljajo na stran režima predsednika Nicolasa Madura, ki je državo pripeljal v popoln gospodarski kolaps, ko ni elektrike, zdravil in hrane, ko je več kot tri milijone ljudi že zbežalo iz države, obenem pa se režim krepi z ruskimi vojaškimi enotami, so na napačni strani zgodovine, je ocenil Cerar. Poleg tega zagovorniki Madurovega režima po njegovih besedah popolnoma odstopajo od sloganov, za katere se sicer vsakodnevno zavzemajo v Sloveniji, ko govorijo o solidarnosti in socialni državi.

Zunanji minister Miro Cerar meni, da je ideološka razprava v Sloveniji razgalila, kdo si v resnici prizadeva za humanitarno solidarnost in človečnost, kdo pa zavzema ideološka stališča diktatorskega režima iz preteklih časov, ki ne najde poti iz krize oziroma jo še poglablja. Foto: BoBo

Ideološka razprava v Sloveniji je razgalila, kdo si v resnici prizadeva za humanitarno solidarnost in človečnost, kdo pa zavzema ideološka stališča diktatorskega režima iz preteklih časov, ki ne najde poti iz krize oziroma jo še poglablja, je še poudaril Cerar.

Razmišljanje o sankcijah proti Madurovemu krogu

Kriza v Venezueli je bila sicer ena osrednjih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. Cerar je razpravo opisal kot zelo resno in dolgo. Poudaril je pomen depolitizacije humanitarne pomoči Venezuelcem in mednarodne kontaktne skupine za Venezuelo kot edinega mednarodnega mehanizma, ki ima stike z obema stranema v Venezueli.

EU po Cerarjevih besedah še naprej enotno in odločno nasprotuje kakršnemu koli vojaškemu posredovanju, tako zunanjemu kot notranjemu, ter še naprej resno razmišlja o možnosti dodatnih sankcij proti predstavnikom Madurovega kroga bodisi zaradi nasilja bodisi oviranja demokratičnih procesov v državi. Te sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU-ju ter tako niso uperjene proti ljudem.