Bodo cepljenje in cepilni listi znova omogočili potovanja v tujino? Foto: Shutterstock
Bodo cepljenje in cepilni listi znova omogočili potovanja v tujino? Foto: Shutterstock

Predlog, ki ga je Evropska komisija predstavila sredi marca, je večina poslancev v razpravi na marčevskem plenarnem zasedanju podprla, a so hkrati pozvali k strogi zaščiti osebnih in zdravstvenih podatkov ter opozorili, da potrdilo ne sme biti diskriminatorno do tistih, ki se ne bodo cepili.

V potrdilu, ki bi v Evropi rešilo poletno sezono, bodo podatki o tem, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izvid testa in da je bolezen prebolela.

"V potrdilu bo minimalna količina osebnih podatkov in zagotovili bomo, da bodo izvidi priznani v vseh državah članicah. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Zelo pomembno je, da bodo potrdila usklajena. Vsebovala bodo enake informacije in upoštevana bodo splošna pravila o varstvu osebnih podatkov," je ob tem dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Sorodna novica "Vse, kar potrebujete, je Grčija"; Malta turiste vabi z 200 evri

Kritiki ob tem opozarjajo, da je odprtih vprašanj, predvsem glede možnosti prenašanja virusa tudi po cepljenju, še veliko.

"Države bodo seveda same odločale o uporabi potrdila. Dal bom primer: obvezno bodo morale sprejeti potrdilo o cepljenju s cepivom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila; za tista, ki jih ni, pa bodo države same odločale, ali potrdilo sprejmejo ali ne," je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Za potrdilo se zavzemajo predvsem države z močnim turističnim sektorjem, zaživelo naj bi do poletja, o njegovi uvedbi pa bodo odločale države članice.

Slovenija, kot je marca poudaril minister Poklukar, uvedbo potrdila podpira. Po neuradnih informacijah pa naj bi se pridružila tudi pismu, v katerem 13 držav na pobudo Avstrije poziva k čim hitrejšemu političnemu dogovoru in sprejetju zakonodaje o uvedbi potrdila.

V kakšni fazi je evropski cepilni potni list?