"Praktično nemogoče" in "zelo malo verjetno" – s tema izrazoma sta Berlin in London opisala možnosti za dosego dogovora o brexitu. Foto: AP

Združeno kraljestvo naj bi Evropsko unijo zapustilo čez 23 dni, a tako London kot Bruselj ne priznavata krivde za nov odlog brexita ali celo izstop brez dogovora. Stvari se ne razpletajo, prav nasprotno, še bolj se zaostrujejo.

Merklova: Severna Irska mora ostati v carinski uniji EU-ja

Dopoldne sta se po telefonu pogovarjala britanski premier Boris Johnson in nemška kanclerka Angela Merkel in obe strani sta bili z izkupičkom dialoga zelo nezadovoljni. Merklova je opozorila, da je dogovor o brexitu obsojen na propad, če Združeno kraljestvo ne bo pripravljeno na dodaten kompromis glede vprašanje meje z Irsko. Kanclerka namreč meni, da mora London privolilti v to, da Severna Irska ostane v carinski uniji EU-ja. EU lahko da veto na izstop Združenega kraljestva iz carinske unije.

Časovnica britanskega odhajanja iz EU-ja

8. oktober: zadnji delovni dan pred petdnevno prekinitvijo dela britanskega parlamenta
17. oktober: dvodnevni vrh EU-ja, ki je zadnje predvideno srečanje pred izstopom
19. oktober: dan, do katerega mora London zaprositi EU za nov odlog brexita
31. oktober: dan, ko bo Združeno kraljestvo z dogovorom ali brez njega zapustilo Evropsko unijo
Vir: BBC

Sorodna novica Dolg države bi bil v primeru brexita brez dogovora najvišji v 50 letih

Johnson pa vztraja pri alternativi irskemu varovalu, za katerega meni, da pomeni ujetost države v EU, in zato želi, da bi ga odstranili iz sporazuma. "Če je mnenje Merklove o tem, da mora Severna Irska ostati v carinski uniji EU-ja, tudi mnenje celotne Unije, potem je dogovor nemogoč – ne le trenutno, ampak za zmeraj," se je oglasil Downing Street.

31. oktober – dan za slovo

Johnson je ob predstavitvi predloga poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga. Svoj predlog je označil za konstruktiven in razumen ter poudaril, da gre za kompromis.

Opozicijski laburisti pa menijo, da je Johnsonov predlog še en ciničen poskus sabotaže pogajanj. "Boris Johnson ne bo nikoli prevzel odgovornosti, ker mu ni uspelo predlagati verodostojnega dogovora. Njegova strategija od prvega dneva je bil brexit brez dogovora," je na Twitterju zapisal Keir Starmer, ki je pri laburistih pristojen za brexit.

Je bil neurejen izstop države iz Unije že od vsega začetka Johnsonov cilj? Foto: AP
Je bil neurejen izstop države iz Unije že od vsega začetka Johnsonov cilj? Foto: AP

Tusk: Quo vadis, Boris Johnson?

Oster je bil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je Borisu Johnsonu namenil naslednje sporočilo: "Na tehtnici ni le zmaga v neumni igri uperjanja prsta drug v drugega, ampak prihodnost Evrope, Združenega kraljestva pa tudi varnost in interesi naših ljudi. Ne želiš dogovora, ne želiš podaljšanja, ne želiš razveljavitve 50. člena. Quo vadis?"

Tuska je podprlo tudi irsko zunanje ministrstvo, ki je zapisalo, da njegove besede "odsevajo frustracije po vsej Uniji".