Johnson je večkrat zatrdil, da bo Združeno kraljestvo iz EU-ja gotovo izstopilo 31. oktobra. Foto: Reuters
Johnson je večkrat zatrdil, da bo Združeno kraljestvo iz EU-ja gotovo izstopilo 31. oktobra. Foto: Reuters

Britanski poslanci in poslanke so namreč prejšnji mesec sprejeli zakon, ki Johnsona obvezuje, da zaprosi za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, če do 19. oktobra britanski parlament ne bo potrdil ločitvenega sporazuma z Brusljem.

Škotsko sodišče sicer trenutno odloča o tem, do katere mere je Johnson obvezan upoštevati omenjeni zakon.

Johnson je kljub temu zakonu v javnosti večkrat ponovil, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez njega. Dejal je, da "bodo upoštevali zakonodajo in izstopili 31. oktobra" v vsakem primeru. Ob tem pa ni pojasnil, kako namerava doseči cilja, ki se zdita izključujoča.

Pojavila so se ugibanja, da so pri vladi našli luknjo, kako obiti zakon, ki preprečuje brexit brez dogovora.

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu, najspornejše je t. i. irsko varovalo. Vprašanje irske meje je namreč ključno v pogajanjih med EU-jem in Združenim kraljestvom. Johnsonova vlada vztraja, da je sedanji predlog dogovora Johnsonove predhodnice Therese May in EU-ja o irskem varovalu, ki bi preprečilo fizično mejo in preglede, nesprejemljivo. Varovalo predvideva začasno enotno carinsko območje tudi po brexitu, čemur Johnson ostro nasprotuje.

Irski premier Leo Varadkar je medtem dejal, da bo EU razmislil o novi preložitvi brexita, če bo Johnson zanjo zaprosil. Kot je dejal, bi bila preložitev "vsekakor boljša kot izstop brez dogovora". Varadkar sicer še vedno upa, da bodo lahko na vrhu EU-ja, ki bo 17. in 18. oktobra, sklenili dogovor.

London je sicer ta teden predstavil alternativni predlog, ki pa ni naletel na razumevanje.