Finska trenutno predseduje Svetu EU-ja. Na fotografiji finski premier Antti Rinne. Foto: EPA
Finska trenutno predseduje Svetu EU-ja. Na fotografiji finski premier Antti Rinne. Foto: EPA

"Za zdaj je videti, da do konca oktobra ne bo dogovora o brexitu, obstaja nevarnost izstopa brez dogovora," je utemeljil.

Premier Finske, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja, je za časnik še dejal, da ima britanski premier Boris Johnson še dva tedna časa, da poda nove predloge za dogovor. "A videti je, kot da je Johnson šele zdaj doumel, kakšna zmeda je in ima težave pri oblikovanju svojega predloga," je dejal Rinne. "Zato se bojim, da bi šlo na oktobrskem vrhu EU-ja bolj za podaljšanje kot za konkretne rešitve razmer," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Dodal je, da je pomembno preprečiti t. i. trdi brexit. "Pripravljen bi bil razmisliti o prošnji za podaljšanje pogajanj," je dejal.

Povedal je še, da preostalih 27 članic Unije v pogajanjih vztraja, da je treba najti rešitev, ki bo ohranila mir in stabilnost na irskem otoku ter delujoč notranji trg EU-ja.

Johnson dolgo vztrajal pri brexitu 31. oktobra

Johnson je od prihoda na položaj vztrajal, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez. A britanski mediji so v petek poročali, da bo zaprosil Bruselj za preložitev brexita, če do 19. oktobra britanski parlament ne bo potrdil dogovora z EU-jem. Pri tem so se sklicevali na dokumente, ki jih je vlada v petek posredovala škotskemu sodišču. To trenutno odloča o tem, ali je premier primoran upoštevati zakon, ki mu onemogoča brexit brez dogovora.

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu, najbolj sporno je irsko varovalo. London je sicer ta teden predstavil alternativni predlog za ureditev meje na irskem otoku, ki pa za zdaj ni naletel na veliko razumevanja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Johnson v soboto začel telefonske pogovore z voditelji članic EU-ja, da bi dobil podporo za svoj predlog dogovora. Med drugim je govoril z Rinnejem in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Ta je sporočil, da v povezavi z britanskimi predlogi "ostaja še veliko pomembnih vprašanj" ter da je pred vrhom v Bruslju, ki bo 17. in 18. oktobra, treba opraviti še veliko dela.

Pogovori med posebnim britanskim odposlancem za brexit Davidom Frostom ter glavnim pogajalcem EU-ja Michelom Barnierjem so se v petek končali brez napredka in naj bi se nadaljevali v ponedeljek, poroča AFP.