Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Foto: BoBo
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Foto: BoBo

"Uspešno srečanje z ministrico Lilijano Kozlovič o dnevnem redu slovenskega predsedovanja na področju civilnega in kazenskega prava," je zapisal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na Twitterju. "Slovenijo sem tudi pozval k imenovanju njenih delegiranih evropskih javnih tožilcev," je dodal.

Komisar je nedavno v pismu Kozlovičevo pozval, naj seznam kandidatov posreduje evropskemu javnemu tožilstvu čim prej in najpozneje do 18. maja.

Kozlovičeva je že v torek zagotovila, da je kot ministrica za pravosodje na tem področju storila vse, kar je potrebno za delovanje evropskega javnega tožilstva tudi v Sloveniji. "Nadaljnji nujni korak je odločitev vlade kot kolektivnega organa," je dejala v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Sorodna novica Pravosodna ministrica o imenovanju tožilcev: Kot ministrica sem storila vse, kar je treba

Ministrica je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Neuradno naj bi jima nasprotoval premier Janez Janša.

Priprave na predsedovanje

Kozlovičeva, ki je v ponedeljek obiskala Haag, v torek in sredo pa je bila v Bruslju, je z Reyndersom govorila tudi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici leta, so navedli na ministrstvu za pravosodje.

Sorodna novica Janša meni, da Slovenija pri imenovanju evropskih tožilcev ne zamuja

Posebej sta poudarila pripravljenost za delo na področju zaščite žrtev, otrokovih pravic in digitalizacije pravosodja. Podrobneje sta se pogovorila o nadaljevanju dela pri nekaterih ključnih dosjejih in področjih, med drugim o evropskem mehanizmu za odstop terjatev, nadaljnjem ukrepanju v povezavi s strategijo digitalizacije ter etičnih vidikih uporabe umetne inteligence v pravosodju.

Prednostne naloge predsedovanja na področju pravosodja je ministrica predstavila tudi generalni direktorici za pravosodje in notranje zadeve na Svetu EU-ja Christine Roger in belgijskemu ministru za pravosodje Vincentu Van Quickenbornu.