Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kot je državnotožilski svet napovedal že 1. junija, pobuda zadeva vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa in zahteve za izdajo začasne odredbe na upravno sodišče, poroča časnik Dnevnik.

Sorodna novica Kandidat za pravosodnega ministra prepričal večino na pristojnem odboru DZ-ja

Oboje se nanaša na odločitev vlade s konca maja, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal državnotožilski svet, češ da ta ni oblikoval dovolj širokega seznama kandidatov. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za omenjena položaja.

Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesecev. Po nekaterih neuradnih navedbah naj bi bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Kot piše Dnevnik, pri državnotožilskem svetu vsebine pobude do odločitve državnega odvetništva ne bodo komentirali.

Sorodna novica Delegiranega tožilca imenovala tudi Finska, brez ostaja le še Slovenija

Predsednica sveta Tamara Gregorčič pa je že na začetku meseca ob napovedi predloga tožbe zatrdila, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je 1. junija začelo delo, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor, Slovenijo pa je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders nedavno znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca.

Reynders je izrazil upanje, da bo o tem mogoče kmalu govoriti z novim slovenskim ministrom za pravosodje. Dosedanja ministrica Lilijana Kozlovič je namreč po sklepu vlade o delegiranih tožilcih odstopila. Kandidat za njenega naslednika je Marjan Dikaučič, ki je v četrtek dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. DZ bo predlog za njegovo izvolitev obravnaval v torek naslednji teden.